Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
ZUPA Z MŁODEGO SZCZAWIU : Dodał: Amiro | Dnia: 15-3-2011
Jesteś w kategorii: Zupy i dodatki do zup
ZUPA Z MŁODEGO SZCZAWIU
Składniki

1 pęczek włoszczyzny
20 dag szczawiu
1 łyżeczka masła
1 szklanka mleka
1 łyżka mąki
4 łyżki śmietany
3-4 jaja
3 łyżki posiekanego szczypiorku z koperkiem
sól
cukier

Sposób przygotowania

Przepis na zupęWarzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać drobno i poddusić z dodatkiem tłuszczu często mieszając. Zalać 2 szklankami wrzącej wody, osolić i ugotować do miękkości (ok. 25 min). W tym czasie przebrać, umyć, osaczyć i posiekać szczaw. Jaja obrać i pokrajać w plastry, najlepiej za pomocą specjalnego przyrządu. Ugotowaną włoszczyznę odcedzić (użyć do przygotowania sałatki na kolację), wywar zagotować i wlać podprawę z mąki wymieszanej z kilkoma łyżkami zimnej wody.
Dodać przygotowany szczaw, a gdy zupa zawrze, odstawić, wlać śmietanę i przegotowane mleko oraz wsypać zieleninę. Przyprawić do smaku solą i cukrem. Pokrajane jaja włożyć na talerze, zalać gorącą zupą i podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, posypując obficie każdą porcję posiekaną zieleniną. Zamiast wywaru z warzyw można wykorzystać rosół lub wywar z warzyw i kości.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Piątek 17 sierpnia 2018
Imieniny Anity, Elizy, Mirona
228 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.13/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.1/5 (60 głosów oddany-e)

Porada

"Mięso i ryby można smażyć bez tłuszczu, używając tylko soli. Rozgrzaną patelnię posypujemy solą i czekamy, aż ziarenka zaczną podskakiwać. Wtedy kładziemy mięso (ryby) i smażymy bez obawy."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Zupa chlebowa Rosół z perliczki ZUPA Z CZARNYCH JAGÓD ZUPA TRUSKAWKOWA ZUPA GRZYBOWA PRZETARTA

Tagi:
- Licznik - 003480

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!