Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Tymianek: Dodał: Amiro | Dnia: 31-3-2011
Jesteś w kategorii: Zielnik
Tymianek

TYMIANEK


Tymianek to roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego. Jest powszechnie uprawiany w Europie i w Ameryce Północnej. Ma pikantny smak i orzeźwiający zapach. Jest przyprawą dodawaną najczęściej do potraw tłustych: do tłustego mięsa, pieczonych ziemniaków, kiełbasy, jaj smażonych na bekonie i sera.

tymianek


Zapach i smak tymianku łączy się znakomicie z potrawami z roślin strączkowych. Szczypta tymianku dodana do zupy fasolowej, grochówki, do fasolki po bretońsku, do grochu z kapustą bardzo podniesie smak tych potraw. Tymianek powinien być stosowany przede wszystkim do potraw, które długo się duszą lub gotują: do pasztetów, bulionów, rosołów do duszonych lub pieczonych mięs: wołowiny, baraniny, mięsa mielonego. Używa się go do marynat, do octu ziołowego, do kiszenia i marynowania ogórków. Nadaje się do wszelkich dań z duszonych lub pieczonych pomidorów i z pomidorami. Tymianek przechowuje się w szczelnych naczyniach, a rozdrabnia przed samym użyciem.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Wtorek 18 czerwca 2019
Imieniny Elżbiety, Marka, Pauli
168 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.3/5 (146 głosów oddany-e)

Porada

"Podczas gotowania galarety z ryby można na samym końcu wlać surowe białko z jaja. Należy wtedy szybko 'ubić jajko' trzepaczką a następnie przedzecić wszystko przez bawełniany ręcznik. Galareta będzie klarowna!!"
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Szczypiorek Lubczyk ogrodowy GOŹDZIKI MELISA Kminek

Tagi:
- Licznik - 018079

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!