Aktualnie jest 466 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Tymianek: Dodał: Amiro | Dnia: 31-3-2011
Jesteś w kategorii: Zielnik
Tymianek

TYMIANEK


Tymianek to roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego. Jest powszechnie uprawiany w Europie i w Ameryce Północnej. Ma pikantny smak i orzeźwiający zapach. Jest przyprawą dodawaną najczęściej do potraw tłustych: do tłustego mięsa, pieczonych ziemniaków, kiełbasy, jaj smażonych na bekonie i sera.

tymianek


Zapach i smak tymianku łączy się znakomicie z potrawami z roślin strączkowych. Szczypta tymianku dodana do zupy fasolowej, grochówki, do fasolki po bretońsku, do grochu z kapustą bardzo podniesie smak tych potraw. Tymianek powinien być stosowany przede wszystkim do potraw, które długo się duszą lub gotują: do pasztetów, bulionów, rosołów do duszonych lub pieczonych mięs: wołowiny, baraniny, mięsa mielonego. Używa się go do marynat, do octu ziołowego, do kiszenia i marynowania ogórków. Nadaje się do wszelkich dań z duszonych lub pieczonych pomidorów i z pomidorami. Tymianek przechowuje się w szczelnych naczyniach, a rozdrabnia przed samym użyciem.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Sobota 21 października 2017
Imieniny Celiny, Hilarego, Janusza
293 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.41/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.4/5 (87 głosów oddany-e)

Porada

"Duże ptaki (bażant) należy posmarować grubą warstwą gęsiego smalcu. Mięso po upieczeniu nie będzie suche i wiórowate."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Szczypiorek MELISA Kminek Czosnek pospolity GOŹDZIKI

Tagi:
- Licznik - 015568

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!