Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
MELISA: Dodał: Amiro | Dnia: 31-3-2011
Jesteś w kategorii: Zielnik
MELISA

MELISA


Melisa należy do rodziny wargowych. Jest wieloletnią rośliną miododajną, bardzo lubianą przez pszczoły. Pochodzi ze wschodnich rejonów śródziemnomorskich. Najbardziej wartościowe są liście zebrane w czasie kwitnienia. Mają one silny, odświeżający, lekko cytrynowy aromat i dlatego potocznie nazywa się tę roślinę melisą cytrynową. Liście mogą być używane w stanie świeżym lub suszone. Melisa zapobiega wzdęciom, działa wzmacniająco i uspakajająco, pobudza apetyt.

MELISA


Często stosuje się ją przeciw przeziębieniom. Herbatka z melisy wzmacnia żołądek i działa wiatropędnie. Jako przyprawa melisa stosowana jest ze względu na aromatyczny, odświeżający zapach i smak. Świeżymi liśćmi przyprawia się i sałatki (z ogórków), soki, warzywa i zupy. Nadaje specyficzny smak potrawom z ryb i drobiu.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Niedziela 22 kwietnia 2018
Imieniny Łukasza, Kai, Nastazji
111 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.11/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.1/5 (53 głosów oddany-e)

Porada

"Przed smażeniem ryby bardzo ościste (np. leszcz, krąp, płoć itp.) dobrze jest lekko ponacinać po bokach."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Tymianek Czosnek pospolity Szczypiorek GOŹDZIKI Lubczyk ogrodowy

Tagi:
- Licznik - 003775

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!