Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Lubczyk ogrodowy: Dodał: Amiro | Dnia: 31-3-2011
Jesteś w kategorii: Zielnik
Lubczyk ogrodowy

LUBCZYK OGRODOWY


Lubczyk ogrodowy jest byliną z rodziny baldaszkowatych, osiągającą wysokość 1-2 m wysokości. Pochodzi z górzystych rejonów południowej Europy. Podwójnie pierzaste, błyszczące, ciemnozielone liście podobne są do liści selera. Lubczyk jest rośliną leczniczą i przyprawową. W ziołolecznictwie najwyżej ceni się jego korzenie. Ma on działanie moczopędne i żółciopędne, pobudza trawienie i zapobiega wzdęciom.

LUBCZYK-OGRODOWY


Przyprawę stanowią przede wszystkim młode liście. Używa się ich zarówno świeżych, jak i suszonych. Lubczyk pachnie intensywnie, korzennie, podobnie jak maggi. Na początku ma smak słodkawy, potem ostrzejszy i lekko gorzki. Jest przyprawą bardzo mocną i dlatego należy używać go w bardzo małych ilościach. Stosowany jest do sosów (ziołowe, pieczeniowe), zup (kartoflanka, zupy z warzyw strączkowych i jarzynowe), warzyw (szpinak, boćwina, marchew, dania jednogarnkowe), potraw z ryżu, zapraw do grzybów i warzyw w occie, kasz, drobiu (kurczak gotowany, podroby z gęsi, ragout z drobiu), jajecznicy oraz ryb smażonych. Lubczykiem przyprawia się masło ziołowe, sałatki, marynaty, mięso wołowe i baranie. Wyjątkowo dobrze smakuje dodany do mocnych wywarów mięsnych, w których podkreśla smak mięsa. W mieszankach przyprawowych harmonizuje z pietruszką, szczypiorkiem, pieprzem i rozmarynem, a w kuchni dietetycznej używa się go z bazylią i koprem. Świeży lubczyk można do tygodnia przechowywać w lodówce, zanurzony w wodzie lub zawinięty w folię.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Czwartek 21 czerwca 2018
Imieniny Alicji, Alojzego, Rudolfa
171 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.3/5 (55 głosów oddany-e)

Porada

"Mąkę należy zawsze przed użuciem napowietrzyć. I wcale nie musi to być drobne sitko. Można użyć nawet druszlaka o grubszych oczkach."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Kminek Tymianek Czosnek pospolity GOŹDZIKI MELISA

Tagi:
- Licznik - 004659

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!