Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
GOŹDZIKI: Dodał: Amiro | Dnia: 31-3-2011
Jesteś w kategorii: Zielnik
GOŹDZIKI

GOŹDZIKI


Są to wysuszone - przypominające kształtem małe pączki kwiatowe okazałych krzewów z rodziny rnirtowatych, uprawianych w wielu krajach podzwrotnikowych. Swoją kulinarną karierę goździki zawdzięczają intensywnemu korzennemu zapachowi i dość ostremu, lekko piekącemu smakowi. Są składnikiem takich przypraw, jak indyjskie curry czy chińskie "pięć smaków". Goździki zazwyczaj dodaje się do marynat owocowych, na przykład: do śliwek, gruszek czy dyni w occie, a także do kompotów, konfitur, dżemów, nalewek, ponczu, grzanego wina i piwa. Używa się ich przy robieniu pasztetów, duszonej wołowiny i kaszanki, a wbite w cebulę uszlachetniają rosół. Przyprawia się nimi niektóre potrawy mięsne, zwłaszcza dziczyznę, duszoną wołowinę, ciemne sosy, a także warzywa (czerwoną kapustę, jarmuż oraz kapustę kiszoną). W kuchni amerykańskiej goździkami szpikuje się szynkę wieprzową przeznaczoną na pieczeń. Goździków należy używać z umiarem, aby ich ostry i gorzkawy smak nie był zbyt wyczuwalny w potrawie. Przechowuje się je w opakowaniach chroniących przed wysychaniem i utratą aromatu.

zielnik - goździki

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Sobota 16 lutego 2019
Imieniny Danuty, Daniela, Juliany
46 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 1.96/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.0/5 (53 głosów oddany-e)

Porada

"Przypalony sos z pieczeni można uratować, dodając do niego ziemniak pokrojony w plasterki."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Lubczyk ogrodowy Tymianek Kminek MELISA Szczypiorek

Tagi:
- Licznik - 004641

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!