Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Czosnek pospolity: Dodał: Amiro | Dnia: 31-3-2011
Jesteś w kategorii: Zielnik
Czosnek pospolity

CZOSNEK POSPOLITY


Czosnek należy do rodziny amarylkowatych. Jego ojczyzną są stepy Azji Środkowej. Jest byliną o charakterystycznym pędzie podziemnym w postaci złożonej cebuli. Cebula czosnku, zwana pospolicie "główką", jest złożona z kilku lub kilkunastu pojedynczych cebulek, zwanych ząbkami. Czosnek ma ostry smak i zapach. Jest nie tylko przyprawą, ale także rośliną leczniczą.

czosnek


Działa bakteriobójczo, reguluje florę bakteryjną jelit, powoduje lepsze ukrwienie naczyń wieńcowych oraz wpływa korzystnie na drogi oddechowe. Jego właściwości lecznicze wzrastają dzięki łączeniu go z mlekiem. Jako przyprawę stosuje się świeże główki, siekane lub roztarte z solą bądź suszone w postaci proszku. Czosnek jest niezbędny do przyrządzania baraniny, mięsa jagnięcego, dziczyzny Jak również do pieczenia i duszenia innych mięs. Jest używany do zup (gulaszowa,kartoflanka, bulion, żur), warzyw (szpinak, boćwina, bakłażany, cukinia, kapusta włoska, dania jednogarnkowe), ryb (gotowanych i duszonych, smażonych lub duszonych owoców morza), różnych sałatek, soków oraz kanapek. Doskonały jest również z twarogiem, masłem i gorącym mlekiem. Czosnku należy używać z umiarem, gdyż jest przyprawa bardzo intensywna.

czosnek przepisy kulinarne

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
Czosnek pospolity Czosnek pospolity
Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Imieniny Erwiny, Henryka, Mariusza
18 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.38/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.4/5 (56 głosów oddany-e)

Porada

"Ziarna jałowca należy dodawać do dziczyzny z dużym umiarem, gdyż mogą zdominować jej smak i zepsuć całą potrawę. Dotyczy to także innych przypraw."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Lubczyk ogrodowy GOŹDZIKI Tymianek Kminek MELISA

Tagi:
- Licznik - 004089

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!