Aktualnie jest 476 przepisów w 29 kategoriach!
• ½ szklanki mleka
• 1 szklanka mąki, odrobina do podsypania
• 1 łyżeczka suszonego lubczyku
• sól do smaku
• 50 ml oleju rzepakowego
• 150 g filetów z wędzonego pstrąga (może być łosoś)
• 12 plastrów sera oscypek (może być rolada ustrzycka)
• ½ granatu (wyłuskanego)
• 1 nieobrany, dobre wyczyszczony ziemniak, pokrojony w cieniutkie plastry (jak na chipsy)
• 50 g świeżego szpinaku
• 2 ząbki czosnku (posiekanego lub wyciśniętego przez praskę)
• ½ suszonego rozmarynu
1) Do miski wlej mleko, dodaj przesianą mąkę, lubczyk i szczyptę soli. Zagnieć ciasto (powinno mieć konsystencję jak na makaron)
2) Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C i nagrzej w nim blachę
3) Przygotowane wcześniej ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na cienki krągły placek
4) Rozgrzaną blachę wyjmij z piekarnika, posmaruj olejem i połóż na niej pierwszy placek i włóż go do piekarnika
5) Piecz, aż placek się zarumieni. Następnie obróć na drugą stronę i poczekaj, aż się zarumieni.
6) Pozostały olej połącz z posiekanym czosnkiem i rozmarynem.
7) Zarumieniony placek posmaruj olejem z czosnkiem, rozmarynem i ułóż na nim pokrojone ziemniaki, pstrąga, 6 plasterków oscypka
8) Tak przygotowany podpłomyk piecz w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści
9) Wyjmij danie z piekarnika, rozłóż na talerze i posyp owocami granatu oraz świeżym szpinakiem
Tak przygotowany podpłomyk smakuje idealnie z winem z owoców, np. Rose Winiarnia Zamojska
Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
Brak zdjęć w albumie
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.
Dodaj komentarz:
Anty Spam, wprowadż kod:
Odśwież i przepisz kod:
Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości
Amiro Datownik
Dzisiaj jest
Poniedziałek 12 kwietnia 2021
Imieniny Juliusza, Lubosława, Wiktoryny
101 dzień roku
"Do przyrządzania potraw Chińczycy używają woka. Jest to zrobiona z żelaza duża i masywna patelnia z półokrągłym dnem."
... więcej porad
Skocz do kategorii:
Inne przepisy w tej kategorii: Tagi:
Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!