Aktualnie jest 476 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Podpłomyk staropolski z wędzonym pstrągiem, szpinakiem i oscypkiem: Dodał: Katarzyna | Dnia: 27-2-2020
Jesteś w kategorii: Zapiekanki - Pizza
Podpłomyk staropolski z wędzonym pstrągiem, szpinakiem i oscypkiem
Składniki

• ½ szklanki mleka
• 1 szklanka mąki, odrobina do podsypania
• 1 łyżeczka suszonego lubczyku
• sól do smaku
• 50 ml oleju rzepakowego
• 150 g filetów z wędzonego pstrąga (może być łosoś)
• 12 plastrów sera oscypek (może być rolada ustrzycka)
• ½ granatu (wyłuskanego)
• 1 nieobrany, dobre wyczyszczony ziemniak, pokrojony w cieniutkie plastry (jak na chipsy)
• 50 g świeżego szpinaku
• 2 ząbki czosnku (posiekanego lub wyciśniętego przez praskę)
• ½ suszonego rozmarynu

Sposób przygotowania

1) Do miski wlej mleko, dodaj przesianą mąkę, lubczyk i szczyptę soli. Zagnieć ciasto (powinno mieć konsystencję jak na makaron)
2) Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C i nagrzej w nim blachę
3) Przygotowane wcześniej ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na cienki krągły placek
4) Rozgrzaną blachę wyjmij z piekarnika, posmaruj olejem i połóż na niej pierwszy placek i włóż go do piekarnika
5) Piecz, aż placek się zarumieni. Następnie obróć na drugą stronę i poczekaj, aż się zarumieni.
6) Pozostały olej połącz z posiekanym czosnkiem i rozmarynem.
7) Zarumieniony placek posmaruj olejem z czosnkiem, rozmarynem i ułóż na nim pokrojone ziemniaki, pstrąga, 6 plasterków oscypka
8) Tak przygotowany podpłomyk piecz w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści
9) Wyjmij danie z piekarnika, rozłóż na talerze i posyp owocami granatu oraz świeżym szpinakiem

Tak przygotowany podpłomyk smakuje idealnie z winem z owoców, np. Rose Winiarnia Zamojska

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Sobota 31 października 2020
Imieniny
304 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.0/5 (7 głosów oddany-e)

Porada

"Ryby o trudno usuwalnej łusce, jak np. okoń najlepiej skrobać widelcem. Jeszcze praktyczniejszą metodą jest wykonanie prostego narzędzia, tj. listewka i 2 kapsle"
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Ciasto na pizze

Tagi:
- Licznik - 000302

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!