Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Sos truflowy : Dodał: Amiro | Dnia: 21-3-2011
Jesteś w kategorii: Sosy
Sos truflowy
Składniki

trufle
2 dag masła
2 dag mąki
1 śliwka
sól

Sposób przygotowania

Przepisy na sos - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneNa 4 osoby wziąć łyżkę masła, zagotować, wsypać łyżkę palonej rumianej mąki, bo to zawsze lepiej aniżeli rumienić masło, przez co się każdy sos robi gorzki.
Rozprowadzić rosołem o tyle, aby sos był zawiesisty i wlać łyżkę smaku z konserwowanych trufli lub - jeżeli świeże - ugotować 3 sztuki w winie czerwonym, a następnie wlać to wino w sos. Dla złagodzenia ostrego smaku ugotować jedną czarną śliwkę na miękko, rozetrzeć ją łyżką wraz ze skórką na maść, dolewając sosu, wymieszać razem. Przefasować przez rzadkie płótno używane w kuchni do fasowania, posolić do smaku. Trufle pokroić w drobne plasterki, wrzucić i rozgrzać sos. Śliwka podnosi wyborny smak sosu.

Trufle są to grzyby ciemnobrunatne, kuliste, rosną pod powierzchnią ziemi ponad 10 cm w lasach dębowych.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Piątek 17 sierpnia 2018
Imieniny Anity, Elizy, Mirona
228 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.28/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.3/5 (29 głosów oddany-e)

Porada

"Noże zardzewiałe oczyścimy, przeciągając je przekrojoną cebulą, a następnie sola by usunąć przykry zapach."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Sos klasyczny Sos ziemniaczany Sos chrzanowy Sos koperkowy do cielęciny Szary sos II

Tagi:
- Licznik - 003706

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!