Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Sos cytrynowy biały: Dodał: Amiro | Dnia: 28-3-2011
Jesteś w kategorii: Sosy
Sos cytrynowy biały
Składniki

2 dag masła
2 dag mąki
0,125 l rosołu z drobiu lub śmietanki
sok z 1 cytryny
1 - 2 żółtka
cukier do smaku

Sposób przygotowania

Przepisy na sosy - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneSos cytrynowy biały do potraw z kur, szczupaka, sandacza

Rozetrzeć mąkę z masłem na biało, rozprowadzić rosołem z drobiu lub śmietanką słodką, wcisnąć sok z cytryny, wsypać odrobinę cukru, zagotować razem. Można tuż przed wydaniem sos zaciągnąć żółtkiem. Sos nabiera wtedy żółtego koloru, lecz nie jest to konieczne.
Chcąc ten sos użyć do ryb bierze się oprócz masła 2 łyżki dobrej, kwaśnej śmietany.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Wtorek 20 listopada 2018
Imieniny Anatola, Edyty, Rafała
323 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.04/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.0/5 (46 głosów oddany-e)

Porada

"Mąkę należy zawsze przed użuciem napowietrzyć. I wcale nie musi to być drobne sitko. Można użyć nawet druszlaka o grubszych oczkach."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Sos grzybowy 2 Sos liguryjski Sos z jabłek i cebuli Sos kurpiowski do mięsa i kotletów Sos chrzanowy

Tagi:
- Licznik - 003317

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!