Aktualnie jest 476 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
?limaki winniczki: Dodał: Amiro | Dnia: 21-3-2011
Jesteś w kategorii: Sa?atki, surwki, przek?ski
?limaki winniczki
Składniki


Czy wiesz, ?e ...



Zakonnicy (m.in. Cystersi), ktrzy pocz?wszy od ?redniowiecza hodowali winniczka w ogrodach i parkach przyklasztornych u?ywali mi?sa ?limaka jako uzupe?nienia ubogiej w bia?ko diety, stosowanej podczas d?ugotrwa?ych postw wed?ug wczesnych pogl?dw ?limak nie by? zwierz?ciem, wi?c jego cia?a nie uznawano za mi?so.


MAJ CZAS NA ?LIMAKI !

?limaki winniczki
Warzywa
Sl
Przyprawy


Czas przygotowania: oko?o 30 dni




Sposób przygotowania

Przepisy na  - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneW dni s?oneczne raczej ?limaki si? nie pokazuj?. Najlepiej zbiera? je w dni dni pochmurne, wilgotne i deszczowe. ?rednica muszelki, skorupki musi mie? najlepiej 30 mm. Oczywi?cie ?limaki zbieramy tylko w maju. Przygotowujemy pojemnik wentylowany czyli z otworami ( ?eby gagatki mia?y czym oddycha? ) pod przykryciem np. szklanym w ktrym umieszczamy ?limaki. Przenosimy pojemnik do jakiego? zaciemnionego miejsca. Przez okres 3 tygodni zlewamy ?limaczki codziennie kilka razy wod? oraz usuwamy martwe i podejrzane. W moim przypadku jest to pojemnik po mleku w woreczkach w ktrym wypali?em lutownic? kilkana?cie dziur wielko?ci d?ugopisu. Jako przykrywka pos?u?y? mi stary kawa?ek szyby. Pierwszy etap zawsze przeprowadzam u kolegi Szoszona ktry mieszka w domku jednorodzinnym. Pojemnik stoi w gara?u gdzie kolega codziennie kilka razy zlewa ?limaczki wod? ze "szlaufa". Przez okres 3 tygodni ?limaki si? selekcjonuj? i wypr?niaj?, zostaj? wtedy tylko najzdrowsze.

----------------------

Po tym okresie p?uczemy je ostatni raz i zasypujemy sol? kuchenn? w ilo?ci oko?o 1 kg. Gin? wtedy bidulki wypuszczaj?c du?e ilo?ci ?luzu. Po oko?o 15-20 min p?uczemy je dok?adnie i wrzucamy do du?ego garnka gdzie gotujemy 10-15 minut czynno?? t? powtarzamy 3 razy. Nie dodajemy ?adnych przypraw, sama woda. Najlepiej czynno?? gotowania przeprowadzi? gdzie? w ustronnym miejscu bo troszk? ?mierdzi. Ja gotuj? ?limaczki w gara?u na kuchence turystycznej ale mo?na te? ?mia?o gotowa? w warunkach domowych. Czwarty raz gotujemy ?limaki ju? z dodatkiem w?oszczyzny czyli co mamy zielonego to wrzucamy do garnka. Nast?pnie delikatnie wyjmujemy ?limaki z skorupek i odkrajamy odw?oczek od mi?ska. Odw?oczki wyrzucamy. Nie bj si? na pewno si? nie pomylisz, wida? go?ym okiem r?nic? !!! Skorupki gotujemy w wodzie z octem i odstawiamy ?eby obesch?y. W makutrze ucieramy kostk? mas?a, g?wk? czosnku i zielon? pietruszk? [p?czek] na jednolit? mas?, mo?na delikatnie przyprawi? mas? sol? i minimaln? ilo?ci? pieprzu. Do skorupki wk?adamy jedno mi?sko i palcem wciskamy nasz? mas? czosnkow?. Skorupki uk?adamy do gry otworami na blaszce i zapiekamy w piekarniku 20-30 minut w temperaturze oko?o 180 stopni. ?limaki mo?na te? zamrozi? w szczelnym pojemniku.

-----------------

Zapytasz si? czy op?aca si? po?wi?ci? tyle czasu ?eby przygotowa? ?limaki ??? Wie? mi, ?e poszukuj?c jakiego? nowego smaku na pewno b?dziesz zadowolony. A ca?a procedura tylko pozornie jest skomplikowana.

------------------

?limaki podaje si? jako przystawk? czyli podra?nienie apetytu przed daniem g?wnym. Pieczywo do ?limakw to tylko bagietka. Nie kupujcie bagietek dmuchanych tylko prawdziwe bagietki dro?d?owe. ?limaki wyjmujemy specjalnym widelczykiem a skorupk? przytrzymujemy specjalnymi szczypcami ca?e oprzyrz?dowanie dost?pne jest w handlu. Czynno?? spo?ywania mo?na oczywi?cie sobie u?atwi? u?ywaj?c widelca i palcw. Niejednokrotnie przybywaj?c w drogich restauracjach Francuskich obserwowa?em ludzi spo?ywaj?cych posi?ki i wcale nie przejmowali si? widelcami, widelczykami i reszt? narz?dzi po prostu jedli i tyle. W?rd moich znajomych smakoszy nie zawsze jest to przystawka z regu?y robimy jedn? imprezk? ?limaczan? gdzie zajadamy si? chwal?c kucharza czyli mnie !


Przepisu tego nauczy? mnie znajomy Francuski kucharz ktry ma knajpk? w miejscowo?ci Reims niedaleko Pary?a. Przepis bra? udzia? w konkursie knora poprostugotuj.onet ten akurat nie zaj?? ?adnego miejsca bo zapomnia?em wrzuci? co? knoora.


Przepis polecany przez Amiro.pl

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (3):

Dodany przez: Malwina (12-12-2011)

Dodany przez: Administrator (25-10-2011)

Dodany przez: Zen (04-10-2011)

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Piątek 03 grudnia 2021
Imieniny Hilarego, Franciszki, Ksawery
336 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.02/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.0/5 (168 głosów oddany-e)

Porada

"O świeżości ryby świadczą także łuski przylegające ściśle do skóry i mięso sprężyste, uginające się pod naciskiem, ale natychmiast wracające do popprzedniej formy."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Sa?atka zielona z kukurydz? Jajka w sosie zio?owym SA?ATKA RYBNA Sa?atka z papryki i ry?u Broku?y z jajkiem

Tagi:
- Licznik - 025674

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!