Aktualnie jest 476 przepisów w 29 kategoriach!
Przepis własny stworzony na potrzeby dobrego obiadu :)
Krewetki odmrażamy, osuszamy ( można zlać je wrzątkiem na durszlaku ). Wstawiamy ryż do gotowania z kostką bulionową. Warzywa przyprawiamy i podsmażamy w woku na oleju aż będą na pół miękkie ( warzywa powinny zawsze być pół miękkie ). Sos rozrabiamy w szklane wody i dodajemy do warzyw. Dusimy kilka minut i przenosimy jak już będą dobre do innego naczynia. Woka szybko płuczemy, dodajemy masło, cały czosnek i szczyptę soli. Lekko dusimy czosnek w maśle 2-3 min, dodajemy krewetki lekko je obsmażając.
Jak zgraliśmy się z czasem to ryż powinien być już dobry. Krewetki przenosimy na talerzyk i skrapiamy sokiem z pół limonki a do masła które powinno pozostać w woku wlewamy warzywa z sosem i szybko podgrzewamy co chwilkę mieszając.
Ryż wykładamy z woreczków na talerz. Robimy w nim gniazdko w które kładziemy warzywa z sosem a górę przyozdabiamy krewetkami.
Krewetki łączymy z sosem tylko i wyłącznie podczas samego jedzenia.
Na zdjęciach poniżej zobaczycie jak wyglądał mój przepyszny szybki obiad.
Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
DOBRE Dodany przez: ros (27-1-2018)
Mi wyszły w 20 minut. Dodałem jeszcze mleczko kokosowe. Dobry przepis Dziękuję. Dodany przez: MArtin (19-2-2013)
Ale bym wciągnął ten talerzyk :) Dodany przez: Fredek (16-1-2012)
Takie właśnie krewetki zażyczyłem sobie u mojej Mamy na 18-stkę. Wszystkim smakowało nawet BARDZO smakowało! Dzięki za przepis ! Dodany przez: Leon Z (27-11-2011)
Bardzo ciekawy przepis. Właśnie kończę niedzielny obiad ...... Krewetki wyszły faktycznie przepyszne ! Dodany przez: Kucharka (17-4-2011)
Dodaj komentarz:
Anty Spam, wprowadż kod:
Odśwież i przepisz kod:
Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości
Amiro Datownik
Dzisiaj jest
Niedziela 17 stycznia 2021
Imieniny Antoniego, Henryki, Mariana
16 dzień roku
"Noże myjemy w letniej wodzie, bo od gorącej stają się tępe."
... więcej porad
Skocz do kategorii:
Inne przepisy w tej kategorii:
Karp z migdałami i miodem Krewetki z ananasem Karp marynowany WĘGORZ NA MAŚLE SANDACZ NA ZIMNO
Tagi:
Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!