Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Karp na niebiesko gotowany 1930r : Dodał: Amiro | Dnia: 16-3-2011
Jesteś w kategorii: Ryby i owoce morza
Karp na niebiesko gotowany 1930r
Składniki

Wypatroszony karp

Sposób przygotowania

Karp Przepis z 1930r Sprawiwszy karpia pokrajanego w dzwona, ułożyć w rądelku, wlać na to pół kwarty tęgiego wrzącego octu, a tym sposobem zrobi się karp niebieski, zrobić do niego sos sposobem takim, pokrajać drobno seler, parę cebul, marchew, wsiąść kilka ziarn angielskiego i prostego pieprzu, bobkowych liści, parę goździków, soli i cytrynowej skórki, zagotuj to wszystko razem, skoro kilka razy zagotuje się, włożyć rybę, wrzucić skórkę żytniego chleba, a gdy na mocnym ogniu zagotuje się, wlać szklankę, francuzkiego wina lub jakiego się podoba, dodać kawałek masła, cukru, kawałek imbiru, kaparów, oliwek, cytryny krajanej w plasterki, to wszystko razem gotować aż się z tego sos uformuje. Gotować karpia z tym sosem, po wyjęciu obwinąć serwetą aby wystygł, ułożyć na półmisku, ubrać zieloną pietruszką albo rzeżuchą i wydać, (pisownia oryginalna")


(za: Praktyczny kucharz warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i sporządzenia zapasów spiżarnianych, Warszawa 1930 r.)

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Wtorek 19 listopada 2019
Imieniny Elżbiety, Faustyny, Pawła
322 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.10/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.1/5 (68 głosów oddany-e)

Porada

"O świeżości ryby świadczą także łuski przylegające ściśle do skóry i mięso sprężyste, uginające się pod naciskiem, ale natychmiast wracające do popprzedniej formy."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

MAJONEZIKI Z RYB Pstrąg smażony podstawa Łosoś duszony na wstążkach z sosem porowo-śmietanowym Karp w galarecie Węgorz smażony

Tagi:
- Licznik - 006254

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!