Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Ogórki kiszone : Dodał: Amiro | Dnia: 20-3-2011
Jesteś w kategorii: Przetwory Warzywa - Owoce
Ogórki kiszone
Składniki

5 kg młodych ogórków
6-7 dag soli na litr wody (woda w ilości około 2 szklanek na słoik litrowy napełniony ogórkami)
2 łyżki cukru
10 ząbków czosnku
2-3 listki laurowe
1 łyżeczka ziarenek gorczycy
3 łyżki nasion kopru
kilkanaście liści czarnej porzeczki
3 korzenie chrzanu

Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut

Sposób przygotowania

Przepisy na korniszony - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneSłoiki weki lub twisty (te ostatnie tylko z polietylenowymi nakrętkami) umyć, wygotować lub wyparzyć w piekarniku. Zerwane ogórki przebrać, kwalifikując do zakwaszenia jedynie zdrowe, kształtne, równej wielkości, jędrne, bez plam i uszkodzeń, właściwie zabarwione.

Wybrane ogórki namoczyć. Następnie umyć i pozostawić na sicie, żeby woda spłynęła. Czosnek obrać, opłukać. Korzenie chrzanu obrać, pokroić w słupki. Z kopru usunąć zanieczyszczenia i spłukać go na sicie, podobnie jak gorczycę. Liście porzeczki, ewentualnie zdrowe liście wiśni umyć i osączyć.

W słoikach układać ogórki pionowo, równo, żeby ściśle do siebie przylegały. Następnie przełożyć je równomiernie liśćmi, pokrajanym na połówki czosnkiem, słupkami chrzany i pozostałymi przyprawami. Odmierzoną ilość wody ( około 2,5 litra ) zagotować z dodatkiem soli, cukru i liści laurowych, ostudzić. Zimną solanką zalać ogórki, powinny być całkowicie przykryte płynem. Zamknąć słoiki i tak przygotowane ogórki pozostawić na 2-3 dni w temp. pokojowej, po czym umieścić w miejscu zaciemnionym np.
piwnicy - spiżarni.

Po 2-3 tygodniach słoiki przejrzeć, sprawdzając czy nie ma na nich pleśni lub zakrętki nie puściły. Najdrobniejsze odznaki pleśni dyskwalifikują nasz przetwór do dalszego przechowywania.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
Ogórki kiszone
Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Piątek 14 grudnia 2018
Imieniny Alfreda, Izydora, Zoriny
347 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.16/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.2/5 (50 głosów oddany-e)

Porada

"Mięso i ryby można smażyć bez tłuszczu, używając tylko soli. Rozgrzaną patelnię posypujemy solą i czekamy, aż ziarenka zaczną podskakiwać. Wtedy kładziemy mięso (ryby) i smażymy bez obawy."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

DŻEM MALINOWY DŻEM Z LEŚNYCH JEŻYN Sałatka z zielonych ogórków Dżem ze śliwek węgierek z Jabłkami NAPÓJ ORZEŹWIAJĄCY Z TRUSKAWEK

Tagi:
- Licznik - 006043

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!