Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Korniszony z 1885: Dodał: Amiro | Dnia: 16-3-2011
Jesteś w kategorii: Przetwory Warzywa - Owoce
Korniszony z 1885
Składniki

Ogórki

Sposób przygotowania

korniszonyKorniszony bez płukania przesypywać dobrze solą w garnku lub na misce; niech tak stoją godzin 12, często mieszając. Po tym czasie obetrzeć każdy do sucha ściereczką i na misce sparzyć gorącym lekkim octem. Niech tak stoją 24 go­dzin; następnie wyjąć je z tego octu, ułożyć w garnku kamiennym lub słoju szklannym, przekładając korzeniami, pieprzem zwyczajnym i tureckim, angielskiem zielem, imbierem, estragonem, liśćmi bobkowemi, cebulką zwaną szar­lotką, sparzoną pierwej ukropem; można także dołożyć strączków fasoli i kalafiorów, pierwej jednak w wodzie obgotowanych gdy tak słój już pełen się ułoży, zagotować w rondlu octu bardzo dobrego i przestudzonym zalać korniszony, a na drugi dzień obwiązać pęcherzem. W parę tygodni odlać ocet, jeszcze raz go przegotować i zimnym polać.

========
Jedyne praktyczne przepisy
konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, miodów oraz ciast

wydanie z 1885 roku

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Poniedziałek 10 grudnia 2018
Imieniny Danieli, Bohdana, Julii
343 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.0/5 (61 głosów oddany-e)

Porada

"Noże myjemy w letniej wodzie, bo od gorącej stają się tępe."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

DŻEM Z DZIKIEJ RÓŻY NAPÓJ ORZEŹWIAJĄCY Z TRUSKAWEK Sałatka z zielonych ogórków DŻEM TRUSKAWKOWY GALARETA Z CZARNYCH JAGÓD

Tagi:
- Licznik - 004639

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!