Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
DŻEM Z LEŚNYCH JEŻYN: Dodał: Amiro | Dnia: 31-3-2011
Jesteś w kategorii: Przetwory Warzywa - Owoce
DŻEM Z LEŚNYCH JEŻYN
Składniki

Jeżyny
Cukier

Sposób przygotowania

Sprawdzone przepisy na przetwory na zimę - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneOczyszczone jeżyny przebrać, na dżem użyć tylko niezbyt dojrzałe, zdrowe owoce. W emaliowanym naczyniu ułożyć warstwami jeżyny i cukier. Na 1 kg jeżyn dać 80 dag cukru. Odstawić na jeden dzień, następnie przelać do garnka i przez 15 minut gotować. Napełnić
słoiki gorącym dżemem, poddać pasteryzacji.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (1):

witam!
mam pytania do tego przepisu :)
1. angielskie jezyny sa bardziej wodniste (pewnie przez deszcze), czy zwiekszać ilosc gotowania? a moze cukru?
2. jakiej konsystencji wychodzi dżem? w zeszłym tygodniu robiłam z tego przepisu http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,dzem-z-jezyn-i-jablek.php (bo jablek tez mamy duzo) i dzem wyszedl dosc gesty (chyba przez jablka), a ja potrzebuje taki bardziej lejący, na gofry, do pancakes
3. czy warto dodac cukier żelujący? boje się, że 15 minut to będzie za mało?
4. czy zasypane cukrem jezyny trzymac w chłodnym miejscu? nie zrobi sie wino?

pozdrawiam z deszczowej dzis Anglii
Dodany przez: Ania (26-9-2014)

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Czwartek 22 sierpnia 2019
Imieniny Cezarego, Marii, Zygfryda
233 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.07/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.1/5 (57 głosów oddany-e)

Porada

"Mąkę należy zawsze przed użuciem napowietrzyć. I wcale nie musi to być drobne sitko. Można użyć nawet druszlaka o grubszych oczkach."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Dżem z czarnych porzeczek DŻEM MALINOWY Ogórki kwaszone we 24 godzin -1885r Fasolka po bretońsku Sok z Kwiatów Czarnego Bzu

Tagi:
- Licznik - 004545

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!