Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Dżem z czarnych porzeczek : Dodał: Amiro | Dnia: 16-3-2011
Jesteś w kategorii: Przetwory Warzywa - Owoce
Dżem z czarnych porzeczek
Składniki

1 kg czarnych porzeczek
70 dag cukru

Sposób przygotowania

Przepis na dżem z czarnych porzeczekPorzeczki umyć zmieniając kilkakrotnie wodę, pozostawić na sicie, żeby obeschły, następnie przebrać usuwając szypułki. W trakcie przebierania odłożyć owoce najdrobniejsze (około 1/3 kg), wsypać je do rondla, lekko zmiażdżyć, dodać cukier, podgrzewać do wrzenia. Zmniejszyć dopływ ciepła, utrzymując owoce w stanie wrzenia aż się cukier całkowicie rozpuści, a na powierzchni przetworu wystąpią spienione szumowiny. Szumowiny zdjąć za pomocą wypukłej strony łyżki. Do wrzącego przetworu dodać resztę porzeczek. Gotować do czasu aż odrobina dżemu spuszczona na talerzyk będzie wykazywać oznaki krzepnięcia. Gorący dżem wówczas od razu włożyć do wygotowanych lub wyprażonych słoików, napełniając je do pełna. Słoiki zamknąć nakrętkami. Ostudzić.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Piątek 25 maja 2018
Imieniny Borysa, Magdy, Marii-Magdaleny
144 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 1.90/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 1.9/5 (60 głosów oddany-e)

Porada

"Mięso należy wyjąć z lodówki przynajmniej na godzinę przed pieczeniem, żeby miało temperaturę pokojową. Jeżeli włożymy je do piekarnika silnie schłodzone - stwardnieje i będzie niesmaczne."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

JARZEBINA DO MIĘS Ajvar - Ajwar - Aijvar NAPÓJ Z CZARNYCH JAGÓD NA ZIMĘ Sok z Kwiatów Czarnego Bzu GALARETA Z CZARNYCH JAGÓD

Tagi:
- Licznik - 003825

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!