Aktualnie jest 466 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Bigos myśliwski : Dodał: Amiro | Dnia: 15-3-2011
Jesteś w kategorii: Przetwory Warzywa - Owoce
Bigos myśliwski
Składniki

1,5 kg mięsa z dziczyzny z kośćmi (może być także wołowe, wieprzowe lub inne, aby nie z drobiu domowego)
20 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy
15 dag smalcu lub stopionego sadła z dzika
2 kg kapusty kwaszonej
2 marchewki
2 średnie cebule
2 dag suszonych grzybów
5 dag suszonych śliwek
- przyprawy (sól, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka)
2 ząbki czosnku
- ewentualnie kopiasta łyżka mąki

Sposób przygotowania

Bigos przepis kulinanryKapustę odcisnąć z kwasu (nie płukać, chyba że jest wyjątkowo kwaśna), zalać wrzątkiem, dodać sól i przyprawy, gotować. Marchew przetrzeć na tarce o dużych otworach i dodać do gotującej kapusty. W międzyczasie zalać suszone śliwki przegotowaną wodą aby zmiękły. Osobno, w małej ilości wody gotować, uprzednio namoczone, suszone grzyby. Mięso posolić, obrumienić na patelni na smalcu, przełożyć do rondla i dusić podlewając małą ilością wody. Gdy jest prawie miękkie przełożyć w całości, razem z kośćmi, do gotującego się bigosu. Ugotowane grzyby i namoczone śliwki pokrajać w paski i również dodać do bigosu. Boczek i kiełbasę pokrajać w kostkę, lekko podsmażyć na tłuszczu i dodać do bigosu. Dodać także resztę przypraw, tj. majeranek, pieprz ziołowy, paprykę, pieprz mielony oraz roztarty czosnek. Całość gotować jeszcze około pół godziny. Ugotowany bigos połączyć ze złotą zasmażką (jeżeli planujemy przechowywać go dłużej - zasmażki nie dodajemy, tylko po wystudzeniu bigos zamrażamy. Odgrzewając można dolewać rosołu wołowego.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
Bigos myśliwski
Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Poniedziałek 23 października 2017
Imieniny Edwarda, Marleny, Seweryna
295 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.3/5 (49 głosów oddany-e)

Porada

"Zimą dziczyzna ma bardziej słodkawy smak niż latem. Latem zwierzyna żywi się głównie roślinami zielonymi, których nie ma zimą: zimą dziczyznę należy solić i przyprawiać intensywniej niż latem."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

JARZĘBINA naturalna NAPÓJ Z CZARNYCH JAGÓD NA ZIMĘ JARZEBINA DO MIĘS GALARETKA Z JARZĘBINY Dżem ze śliwek węgierek z Jabłkami

Tagi:
- Licznik - 006891

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!