Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Bigos myśliwski : Dodał: Amiro | Dnia: 15-3-2011
Jesteś w kategorii: Przetwory Warzywa - Owoce
Bigos myśliwski
Składniki

1,5 kg mięsa z dziczyzny z kośćmi (może być także wołowe, wieprzowe lub inne, aby nie z drobiu domowego)
20 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy
15 dag smalcu lub stopionego sadła z dzika
2 kg kapusty kwaszonej
2 marchewki
2 średnie cebule
2 dag suszonych grzybów
5 dag suszonych śliwek
- przyprawy (sól, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy, majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka)
2 ząbki czosnku
- ewentualnie kopiasta łyżka mąki

Sposób przygotowania

Bigos przepis kulinanryKapustę odcisnąć z kwasu (nie płukać, chyba że jest wyjątkowo kwaśna), zalać wrzątkiem, dodać sól i przyprawy, gotować. Marchew przetrzeć na tarce o dużych otworach i dodać do gotującej kapusty. W międzyczasie zalać suszone śliwki przegotowaną wodą aby zmiękły. Osobno, w małej ilości wody gotować, uprzednio namoczone, suszone grzyby. Mięso posolić, obrumienić na patelni na smalcu, przełożyć do rondla i dusić podlewając małą ilością wody. Gdy jest prawie miękkie przełożyć w całości, razem z kośćmi, do gotującego się bigosu. Ugotowane grzyby i namoczone śliwki pokrajać w paski i również dodać do bigosu. Boczek i kiełbasę pokrajać w kostkę, lekko podsmażyć na tłuszczu i dodać do bigosu. Dodać także resztę przypraw, tj. majeranek, pieprz ziołowy, paprykę, pieprz mielony oraz roztarty czosnek. Całość gotować jeszcze około pół godziny. Ugotowany bigos połączyć ze złotą zasmażką (jeżeli planujemy przechowywać go dłużej - zasmażki nie dodajemy, tylko po wystudzeniu bigos zamrażamy. Odgrzewając można dolewać rosołu wołowego.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
Bigos myśliwski
Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Sobota 23 lutego 2019
Imieniny Damiana, Romana, Romany
53 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.26/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.3/5 (58 głosów oddany-e)

Porada

"Podczas gotowania galarety z ryby można na samym końcu wlać surowe białko z jaja. Należy wtedy szybko 'ubić jajko' trzepaczką a następnie przedzecić wszystko przez bawełniany ręcznik. Galareta będzie klarowna!!"
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Porzeczki Sok Syrop Dżem ze śliwek węgierek z Jabłkami Dżem z truskawek lub poziomek SYROP Z JARZĘBINY Korniszony z 1885

Tagi:
- Licznik - 008499

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!