Aktualnie jest 476 przepisów w 29 kategoriach!
Przepis nie jest za bardzo skomplikowany a polega w skrócie na zakonserwowaniu papryki połączonej z bakłażanem w postaci pasty.
Po przeglądnięciu kilku for Tureckich i Chorwackich zrobiłem Ajvar tak:
Na giełdzie dla hurtowników kupiłem 15 kg troszkę gorszej jakości papryki czerwonej za około 2 zł kilogram ( wrzesień 2010 ) do tego 2 kg bakłażanów.
Paprykę przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych następnie opłukać.
Paprykę zapiekać w piekarniku 200 - 220 stopni 20-30 minut do lekkiego zrumienienia ułożoną na ruszczie do góry "brzuszkami" ( nie zapomnijcie pod ruszt wsunąć do piekarnika blachę wyłożoną folią aluminiową bo strasznie kapie).
Po zrumienieniu można ale ja tego nie robiłem pościągać skórkę z papryki. Paprykę zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z czosnkiem i przełożyć do dużego garnka. Podczas mielenia nie wylewać wody ( witaminy ) której trochę będzie razem ze zmieloną papryką. Ja nie ściągałem skórek z papryki dlatego też paprykę potraktowałem BLENDEREM aby rozdrobnić skórki.
Bakłażany obrać tylko ze skórki i podgotować w wodzie z odrobiką octy winnego i oleju ( 5 - 7 minut ) następnie zmielić i przełożyć do papryki.
Przyprawić wszystko solą, pieprzem, octem winnym i normalnym 10 %, olejem z oliwek ( ja dałem normalny ), pieprzem CAYENNE - CHILI.
Wszystko - na bardzo małym ogniu - gotować cały czas mieszając najlepiej drewnianą łyżką. UWAŻAJCIE bo bąblując leci to wszystko po całej kuchni. Robimy to po to aby woda odparowała i nasz ajwar miał konsystencję pasty. Ja gotowałem kilka godzin.
Można część pasty przełożyć do innego garnka i przyprawić na ostro, łagodnie itp.
Pasteryzować - ostudzić - schować przed głodomorami
Jak napisałem w pierwszym zdaniu nie jest to wszytko za bardzo trudne.
Do składników które użyłem można dodać kilka kilogramów pomidorów, kilka ostrych i podrumienionych następnie przemielonych czerwonych papryczek.
Wszystkie zrobione przeze mnie słoiczki ( po obiadkach dziecięcych ) rozgrabili moi wierni testerzy do których w tym roku dołączyła DOSIA i ALICJA. Kilka wysłałem do Berlina na spróbowanie zaprzyjaźnionym Turkom.
Wszystkim smakowało a kilku moim znajomym właśnie piszę ten przepis, żeby mi głowy nie zawracali w tym jak i w przyszłych latach ..... AMEN.
Film poglądowy z youtube
Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
Szkoda, że jeszcze nie sezon na paprykę bo się podkręciłem :)
===Admin====
Też czekam !
Dodany przez: Tata (22-5-2013)
Zrobiłam z 4 kilo papryki i wyszło smacznie ale za mało jak dla mnie. Przepis dodany do ulubionych. Dodany przez: Iwona (28-11-2011)
Dodaj komentarz:
Anty Spam, wprowadż kod:
Odśwież i przepisz kod:
Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości
Amiro Datownik
Dzisiaj jest
Niedziela 17 stycznia 2021
Imieniny Antoniego, Henryki, Mariana
16 dzień roku
"Ryby pieczone w folii aluminiowej podajemy na stół w folii, rozchylając brzegi i ozdabiając plasterkami cytryny i gałązkami koperku."
... więcej porad
Skocz do kategorii:
Inne przepisy w tej kategorii:
Sałatka z zielonych ogórków DŻEM MALINOWY Fasolka po bretońsku Dżem z czarnych porzeczek Porzeczki Sok Syrop
Tagi:
Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!