Aktualnie jest 476 przepis贸w w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Ajvar - Ajwar - Aijvar: Doda艂: Amiro | Dnia: 14-3-2011
Jeste艣 w kategorii: Przetwory Warzywa - Owoce
Ajvar - Ajwar - Aijvar
Sk艂adniki


Czy wiesz, ?e ...



Papryka s?odka jest bogatym ?r骴?em witaminy C, wapnia i ?elaza. Cukry w papryce wyst?puj? w postaci glukozy, fruktozy i sacharozy.


15 kg Papryki czerwonej
oko?o 20 - 30 z?bk體 czosnku
2-3 kg bak?a?an體

Przyprawy:
Ocet winny
Ocet 10 %
olej, s髄
pieprz czarny
pieprz CAYENNE - CHILI

Spos贸b przygotowania

aivarPrzepis nie jest za bardzo skomplikowany a polega w skr骳ie na zakonserwowaniu papryki po??czonej z bak?a?anem w postaci pasty.
Po przegl?dni?ciu kilku for Tureckich i Chorwackich zrobi?em Ajvar tak:
Na gie?dzie dla hurtownik體 kupi?em 15 kg troszk? gorszej jako?ci papryki czerwonej za oko?o 2 z? kilogram ( wrzesie? 2010 ) do tego 2 kg bak?a?an體.

Papryk? przekroi? na p? i oczy?ci? z gniazd nasiennych nast?pnie op?uka?.
Papryk? zapieka? w piekarniku 200 - 220 stopni 20-30 minut do lekkiego zrumienienia u?o?on? na ruszczie do g髍y "brzuszkami" ( nie zapomnijcie pod ruszt wsun?? do piekarnika blach? wy?o?on? foli? aluminiow? bo strasznie kapie).
Po zrumienieniu mo?na ale ja tego nie robi?em po?ci?ga? sk髍k? z papryki. Papryk? zmieli? w maszynce do mielenia mi?sa razem z czosnkiem i prze?o?y? do du?ego garnka. Podczas mielenia nie wylewa? wody ( witaminy ) kt髍ej troch? b?dzie razem ze zmielon? papryk?. Ja nie ?ci?ga?em sk髍ek z papryki dlatego te? papryk? potraktowa?em BLENDEREM aby rozdrobni? sk髍ki.
Bak?a?any obra? tylko ze sk髍ki i podgotowa? w wodzie z odrobik? octy winnego i oleju ( 5 - 7 minut ) nast?pnie zmieli? i prze?o?y? do papryki.

Przyprawi? wszystko sol?, pieprzem, octem winnym i normalnym 10 %, olejem z oliwek ( ja da?em normalny ), pieprzem CAYENNE - CHILI.
Wszystko - na bardzo ma?ym ogniu - gotowa? ca?y czas mieszaj?c najlepiej drewnian? ?y?k?. UWA?AJCIE bo b?bluj?c leci to wszystko po ca?ej kuchni. Robimy to po to aby woda odparowa?a i nasz ajwar mia? konsystencj? pasty. Ja gotowa?em kilka godzin.
Mo?na cz??? pasty prze?o?y? do innego garnka i przyprawi? na ostro, ?agodnie itp.
Pasteryzowa? - ostudzi? - schowa? przed g?odomorami

Jak napisa?em w pierwszym zdaniu nie jest to wszytko za bardzo trudne.
Do sk?adnik體 kt髍e u?y?em mo?na doda? kilka kilogram體 pomidor體, kilka ostrych i podrumienionych nast?pnie przemielonych czerwonych papryczek.

Wszystkie zrobione przeze mnie s?oiczki ( po obiadkach dzieci?cych ) rozgrabili moi wierni testerzy do kt髍ych w tym roku do??czy?a DOSIA i ALICJA. Kilka wys?a?em do Berlina na spr骲owanie zaprzyja?nionym Turkom.


Wszystkim smakowa?o a kilku moim znajomym w?a?nie pisz? ten przepis, ?eby mi g?owy nie zawracali w tym jak i w przysz?ych latach ..... AMEN.

Film pogl?dowy z youtube



Przepis polecany przez Amiro.pl

 

 

Zdj臋cia - Kliknij w obrazek:
Ajvar - Ajwar - Aijvar Ajvar - Ajwar - Aijvar
Komentarze (2):

Szkoda, ?e jeszcze nie sezon na papryk? bo si? podkr?ci?em :)


===Admin====
Te? czekam !
Dodany przez: Tata (22-5-2013)

Zrobi?am z 4 kilo papryki i wysz?o smacznie ale za ma?o jak dla mnie. Przepis dodany do ulubionych. Dodany przez: Iwona (28-11-2011)

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowad偶 kod: Od艣wie偶 i przepisz kod:

Social

Je艣li uwa偶asz, 偶e przepis jest godny uwagi dodaj go na swoj膮 stron臋 WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zg艂o艣 b艂膮d w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik p艂yn贸w Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik d艂ugo艣ci

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Pi膮tek 03 grudnia 2021
Imieniny Hilarego, Franciszki, Ksawery
336 dzie艅 roku

Zag艂osuj na przepis:
  • Aktualnie 2.16/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

G艂osy: 2.2/5 (175 g艂os贸w oddany-e)

Porada

"Srebrne 艂y偶eczki u偶ywane do jaj czarniej膮. Mo偶emy je oczy艣ci膰, wycieraj膮c zwil偶on膮 sadz膮. Mo偶na te偶 wrzuci膰 je do s艂oiczk膮 z wod膮 i du偶膮 ilo艣ci膮 soli kuchennej na kilka godzin-dni."
... wi臋cej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

D?EM Z LE?NYCH JE?YN D?em z czarnych porzeczek JARZEBINA DO MI?S NAP覬 Z CZARNYCH JAG覦 NA ZIM? POWID?A Z DERENI

Tagi:
- Licznik - 025565

 

 


 

Dzi臋kujemy, Tw贸j komentarz zostanie sprawdzony przez administracj臋!