Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Zapiekane pod serem kopytka z mięsem w sosie pomidorowym: Dodał: Amelia | Dnia: 27-11-2017
Jesteś w kategorii: Potrawy z ziemniaków
Zapiekane pod serem kopytka z mięsem w sosie pomidorowym
Składniki

KOPYTKA:
•ugotowane ziemniaki – 1 kg
•mąka pszenna – od 150 g – 250 g
•mąka ziemniaczana – 2 łyżki
•jajko – 1 szt.
•sól – 1 szczypta

SOS POMIDOROWY:
•passata pomidorowa – 250 g
•oliwa z oliwek – 2 łyżki
•czosnek – 2 ząbki
•cebula – 1 szt
•sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia

DODATKOWO:
•dobrej jakości mięso mielone – ok. 400 g
•ser żółty Gouda Serenada – 300 g
•masło

Sposób przygotowania

KOPYTKA:
Ziemniaki gotujemy (musimy ugotować ich więcej, tak by po obraniu był 1 kg). Odcedzamy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej.
Wyrabiamy ciasto, tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej.
(Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków. Nie dodajmy mąki zbyt dużo, ponieważ kopytka wyjdą twarde!)

Wyrobione dzielimy na 4–5 części i tworzymy wałki, kroimy na małe kluseczki (pod skosem), wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy 3–4 minuty od momentu wypłynięcia.

SOS POMIDOROWY:
Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, przesmażamy. Wlewamy passatę, doprawiamy do smaku, gotujemy ok. 5–7 minut.

CAŁOŚĆ:
Na odrobinie masła przesmażamy mięso mielone, dodajemy przygotowany sos pomidorowy, chwilę razem dusimy.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy porcję mięsa z sosem, przykrywamy kopytkami, posypujemy tartym serem.

Czynność powtarzamy, zapiekamy w nagrzanym do ok. 160°C piekarniku przez ok. 15 minut (aż ser się ładnie zapiecze).

Podajemy ze świeżymi ziołami!

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Imieniny Erwiny, Henryka, Mariusza
18 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 1.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 1.5/5 (2 głosów oddany-e)

Porada

"Ryby przeznaczone do gotowania (galarety) wkładamy zawsze do wrzącego wywaru i po zagotowaniu zmniejszamy wrzenie do minimum."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

ZIEMNIAKI PIECZONE ZIEMNIAKI PRZEKŁADANE MIĘSEM

Tagi:
- Licznik - 000109

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!