Aktualnie jest 476 przepisów w 29 kategoriach!
KOPYTKA:
•ugotowane ziemniaki – 1 kg
•mąka pszenna – od 150 g – 250 g
•mąka ziemniaczana – 2 łyżki
•jajko – 1 szt.
•sól – 1 szczypta
SOS POMIDOROWY:
•passata pomidorowa – 250 g
•oliwa z oliwek – 2 łyżki
•czosnek – 2 ząbki
•cebula – 1 szt
•sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia
DODATKOWO:
•dobrej jakości mięso mielone – ok. 400 g
•ser żółty Gouda Serenada – 300 g
•masło
KOPYTKA:
Ziemniaki gotujemy (musimy ugotować ich więcej, tak by po obraniu był 1 kg). Odcedzamy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej.
Wyrabiamy ciasto, tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej.
(Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków. Nie dodajmy mąki zbyt dużo, ponieważ kopytka wyjdą twarde!)
Wyrobione dzielimy na 4–5 części i tworzymy wałki, kroimy na małe kluseczki (pod skosem), wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy 3–4 minuty od momentu wypłynięcia.
SOS POMIDOROWY:
Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, przesmażamy. Wlewamy passatę, doprawiamy do smaku, gotujemy ok. 5–7 minut.
CAŁOŚĆ:
Na odrobinie masła przesmażamy mięso mielone, dodajemy przygotowany sos pomidorowy, chwilę razem dusimy.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy porcję mięsa z sosem, przykrywamy kopytkami, posypujemy tartym serem.
Czynność powtarzamy, zapiekamy w nagrzanym do ok. 160°C piekarniku przez ok. 15 minut (aż ser się ładnie zapiecze).
Podajemy ze świeżymi ziołami!
Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
Brak zdjęć w albumie
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.
Dodaj komentarz:
Anty Spam, wprowadż kod:
Odśwież i przepisz kod:
Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości
Amiro Datownik
Dzisiaj jest
Niedziela 17 stycznia 2021
Imieniny Antoniego, Henryki, Mariana
16 dzień roku
"Srebrne łyżeczki używane do jaj czarnieją. Możemy je oczyścić, wycierając zwilżoną sadzą. Można też wrzucić je do słoiczką z wodą i dużą ilością soli kuchennej na kilka godzin-dni."
... więcej porad
Skocz do kategorii:
Inne przepisy w tej kategorii:
ZIEMNIAKI PIECZONE ZIEMNIAKI PRZEKŁADANE MIĘSEM
Tagi:
Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!