Aktualnie jest 476 przepisów w 29 kategoriach!
Karkówka w miodzie !!!! Od Ynkli. Oszalałem daję Wam mój tajny przepis !!!! Szaleństwo przepisów dotknęło także mnie !!! Czyli Waszego kuchcika Ynkla. Zobaczcie co proponuje Wasz kuchcik który przez swoje gotowanie rozbił już kilka małżeństw.
Karkówka w miodzie !!!!! Ynkla
Do dzieła !!!!!!!!!!!
Karkówkę płuczemy pod bieżącą wodą. Wierzch nacinamy nożem w szachownicę na około 0.5 cm. Cebulki kroimy w talarki grubości około 1 cm i tyle ile mamy talarków tyle razy przekłuwamy karkówkę do pół grubości następnie w otwory wkładamy nasze cebulki. Dokładnie nacieramy mięso pieprzem, sola, majerankiem, papryką i odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia do brytfanki wlewamy olej wrzucamy mięsko. Pieczemy karkóweczkę w temp. około 230-240 stopni przez około 2,5-3 godz. Kostkę rosołową Knorr'a rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i podlewamy podczas pieczenia karkówkę. Miód rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy. Podczas pieczenia nie możemy dopuścić do odparowania rosołku spod naszej karkówki bo się zacznie przypalać od strony kości. Co jakiś czas podlewamy mięsko odrobiną wody i odwracamy na drugą stronę. Na 20 min. przed końcem pieczenia oblewamy mięso rozpuszczonym miodem i zwiększamy troszkę temp. pieczenia. Chodzi o to żeby na naszej karkówce zrobiła się delikatna mikro-skorupka z miodu. Podczas pieczenia można też przykryć na jakiś czas karkówkę folią aluminiową. Można też użyć 2 kostek rosołowych Knorr'a. Zmniejszając ilość soli. Można też w ogóle nie używać kostek rosołowych ale wtedy trzeba by było przyprawić mięso jakąś przyprawą lecz mięso będzie miało wtedy nienaturalny posmak "kiełbasy z grilla" Większość przypraw "Knoro-podobnych" to sam cukier i sól także kostki Knorra'a są akurat w sam raz.
------------ TO ŻADNA REKLAMA !!!! Bo to im akurat wyszło. ------------
Karkówkę podajemy na półmisku obłożonym zieloną sałatą i udekorowanym warzywami gotowanymi na parze oraz kawałkami mandarynek.
++++++++++++
Ciekawostka Co jakiś czas jestem poproszony i upieczenie karkówki u mojego kolegi. Podczas pieczenia koleś kręci się cały czas przy piekarniku i macza kawałek chlebka w tłuszczu połykają go oczywiście. Przez cały czas pieczenia karkówki zjada BOCHENEK chleba.
++++++++++++
Pamiętajcie Wasz kuchcik YNKLA dba o Wasze brzuszki i życzy Wam SMACZNEGO !!!!!!!!!!!! Kuchcik YNKLA zaprasza też do oddawania głosów !!!!!!!!
Z kalorycznymi wyrazami szacunku ..:: YNKLA ::..
Przepis ten wygrał konkurs Knorr'a I miejsce !!!!!!
A tak w ogóle to w pierwszej setce było ładnych kilka moich przepisów podawanych znajomym przez telefon z głowy. Każdy ze znajomych dostał talerz za 3 stówki.
Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
Jak już wystygnie to dopiero jest pychota. Dodany przez: Alex (27-1-2018)
Czytając przepis trochę się pośmiałem z tego kolesia i bochenka chleba.
A sam talerz wylizałem .... ale ja głupi jestem. Przepis OK !
Dodany przez: Tata (04-8-2013)
Ja też niczego nie reklamuje ale jadłem dzisiaj karkówkę w marynacie czosnkowej z lidla i była mega dobra:) a najbardziej mi się w niej podoba to że wystarczy rozciąć opakowanie i wrzucić zawartość na grila:D Dodany przez: PiotrD (02-5-2012)
dobra Dodany przez: jola (19-10-2011)
Karkówka wyszła bardzo dobrze. Dziękuję za przepis. Dodany przez: Janina (22-4-2011)
Dodaj komentarz:
Anty Spam, wprowadż kod:
Odśwież i przepisz kod:
Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości
Amiro Datownik
Dzisiaj jest
Niedziela 17 stycznia 2021
Imieniny Antoniego, Henryki, Mariana
16 dzień roku
"Pieczeń nie straci miękkości, jeśli po wyłączeniu dopływu ciepła pozostawimy ją jeszcze przez 10 min w uchylonym piekarniku (soki rozejdą się równomiernie wewnątrz pieczeni)."
... więcej porad
Skocz do kategorii:
Inne przepisy w tej kategorii:
SCHAB PO DEBRECZYŃSKU WĄTRÓBKA SMAŻONA SCHAB WIEPRZOWY PO ALZACKU SCHAB WIEPRZOWY W FOLII ALUMINIOWEJ Szaszłyki z jarzyn i boczku
Tagi:
Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!