Aktualnie jest 466 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Karkówka w miodzie !!!! Od Ynkli : Dodał: Amiro | Dnia: 15-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy z wieprzowiny
Karkówka w miodzie !!!! Od Ynkli
Składniki

Czy wiesz, że ...



Przepis na karkówkę w miodzie wygrał I miejsce w konkursie Knorr'a gdzie głosowało na niego dziesiątki tysięcy osób.


Karkówka w miodzie !!!!! Ynkla
Składniki:


1 - Karkówka ( oczywiście z kością, około 2-2.5 kilko )
1 - Kostka rosołowa Knorr'a
1 - Płaska łyżeczka soli
1 - Płaska łyżeczka pieprzu
1 - Łyżka stołowa Majeranku
1 - Płaska łyżka stołowa słodkiej papryki
2 - Małe cebule
2 - Łyżki stołowe miodu naturalnego
0.5 szklanki oleju

 


 

Sposób przygotowania

Karkówka w miodzie !!!! Od Ynkli. Oszalałem daję Wam mój tajny przepis !!!! Szaleństwo przepisów dotknęło także mnie !!! Czyli Waszego kuchcika Ynkla. Zobaczcie co proponuje Wasz kuchcik który przez swoje gotowanie rozbił już kilka małżeństw.

Karkówka w miodzie !!!!! Ynkla
Do dzieła !!!!!!!!!!!


karkówka ynklaKarkówkę płuczemy pod bieżącą wodą. Wierzch nacinamy nożem w szachownicę na około 0.5 cm. Cebulki kroimy w talarki grubości około 1 cm i tyle ile mamy talarków tyle razy przekłuwamy karkówkę do pół grubości następnie w otwory wkładamy nasze cebulki. Dokładnie nacieramy mięso pieprzem, sola, majerankiem, papryką i odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia do brytfanki wlewamy olej wrzucamy mięsko. Pieczemy karkóweczkę w temp. około 230-240 stopni przez około 2,5-3 godz. Kostkę rosołową Knorr'a rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i podlewamy podczas pieczenia karkówkę. Miód rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy. Podczas pieczenia nie możemy dopuścić do odparowania rosołku spod naszej karkówki bo się zacznie przypalać od strony kości. Co jakiś czas podlewamy mięsko odrobiną wody i odwracamy na drugą stronę. Na 20 min. przed końcem pieczenia oblewamy mięso rozpuszczonym miodem i zwiększamy troszkę temp. pieczenia. Chodzi o to żeby na naszej karkówce zrobiła się delikatna mikro-skorupka z miodu. Podczas pieczenia można też przykryć na jakiś czas karkówkę folią aluminiową. Można też użyć 2 kostek rosołowych Knorr'a. Zmniejszając ilość soli. Można też w ogóle nie używać kostek rosołowych ale wtedy trzeba by było przyprawić mięso jakąś przyprawą lecz mięso będzie miało wtedy nienaturalny posmak "kiełbasy z grilla" Większość przypraw "Knoro-podobnych" to sam cukier i sól także kostki Knorra'a są akurat w sam raz.

------------ TO ŻADNA REKLAMA !!!! Bo to im akurat wyszło. ------------

Karkówkę podajemy na półmisku obłożonym zieloną sałatą i udekorowanym warzywami gotowanymi na parze oraz kawałkami mandarynek.

++++++++++++
Ciekawostka Co jakiś czas jestem poproszony i upieczenie karkówki u mojego kolegi. Podczas pieczenia koleś kręci się cały czas przy piekarniku i macza kawałek chlebka w tłuszczu połykają go oczywiście. Przez cały czas pieczenia karkówki zjada BOCHENEK chleba.
++++++++++++

Pamiętajcie Wasz kuchcik YNKLA dba o Wasze brzuszki i życzy Wam SMACZNEGO !!!!!!!!!!!! Kuchcik YNKLA zaprasza też do oddawania głosów !!!!!!!!

Z kalorycznymi wyrazami szacunku ..:: YNKLA ::..

Przepis ten wygrał konkurs Knorr'a I miejsce !!!!!!

A tak w ogóle to w pierwszej setce było ładnych kilka moich przepisów podawanych znajomym przez telefon z głowy. Każdy ze znajomych dostał talerz za 3 stówki.


Przepis polecany przez Amiro.pl

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
Karkówka w miodzie !!!! Od Ynkli Karkówka w miodzie !!!! Od Ynkli Karkówka w miodzie !!!! Od Ynkli
Komentarze (4):

Czytając przepis trochę się pośmiałem z tego kolesia i bochenka chleba.
A sam talerz wylizałem .... ale ja głupi jestem. Przepis OK !
Dodany przez: Tata (04-8-2013)

Ja też niczego nie reklamuje ale jadłem dzisiaj karkówkę w marynacie czosnkowej z lidla i była mega dobra:) a najbardziej mi się w niej podoba to że wystarczy rozciąć opakowanie i wrzucić zawartość na grila:D Dodany przez: PiotrD (02-5-2012)

dobra Dodany przez: jola (19-10-2011)

Karkówka wyszła bardzo dobrze. Dziękuję za przepis. Dodany przez: Janina (22-4-2011)

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Niedziela 20 sierpnia 2017
Imieniny Bernarda, Sabiny, Samuela
231 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.49/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.5/5 (110 głosów oddany-e)

Porada

"Ryba zaprawiona cytryną lub octem nie rozpada się w czasie smażenia."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Wieprzowina z warzywami Schab wieprzowy z papryką SCHAB WIEPRZOWY W FOLII ALUMINIOWEJ WĄTRÓBKA SMAŻONA BITKI WIEPRZOWE DUSZONE

Tagi:
- Licznik - 019062

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!