Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Pierogi Leniwe : Dodał: Amiro | Dnia: 16-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy z sera
Pierogi Leniwe
Składniki

Czy wiesz, że ...



Pierogi występują m.in w Polsce, Litwie, Rosji, Białorusi, Ukrainie, Chinach, Japonii, Włoszech. Podobne potrawy to rosyjskie pielmienie i ukraińskie wareniki. W dawniejszych czasach pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg.


50 dag białego sera dobrze odciśniętego
3 jaja
6 łyżek mąki
masło i bułka tarta do przykraszenia
cukier puder do posypania
sól

 


 


 

Sposób przygotowania

Ser zemleć w maszynce. Wymie­szać z jajami i dosypać tyle mąki, aby ciasto łatwo dało się formować. Dodać szczyptę soli. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, utoczyć wałek, odcisnąć na nim no­żem kratkę i kroić kluski długości 2-3 cm. Wrzucać je do wrzącej i osolonej wody, gotować około 3 min od chwili, gdy wypłyną. Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, dodać masło i już stopionym polać dobrze osączone, wyłożone na salaterkę kluski.

Osobno podać cukier puder.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Imieniny Erwiny, Henryka, Mariusza
18 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 1.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 1.8/5 (49 głosów oddany-e)

Porada

"Zwietrzałą kawę ziarnistą można odświeżyć, zalewając ją w rondelku na 10 minut świeżą, zimną wodą. Następnie odcedzić na sicie, osuszyć i rzucić na gorącą patelnię idealnie czystą i leciutko posypaną cukrem pudrem. Potrząsnąć patelnią parę razy, kawę zaraz zemleć i zaparzyć. Kawa taka nie nadaje się już do przechowywania"
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Twarożek wiosenny Małdrzyki Krakowskie SER ŻÓłTY SMAŻONY Twarożek czosnkowy Twarożek na słodko

Tagi:
- Licznik - 003102

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!