Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Budyń z grzybów: Dodał: Amiro | Dnia: 29-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy z grzybów
Budyń z grzybów
Składniki

4 dag grzybów suszonych lub 40 dag grzybów świeżych
2 dag cebuli
2 dag tłuszczu
8 dag bułki czerstwej
mleko do namoczenia
4 dag masła
4 żółtka
sól
pieprz
5 białek (piana)
tłuszcz i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania

Przepisy na potrawy z grzybów - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneGrzyby umyć rękami w ciepłej wodzie, opłukać, ugotować z przyprawami, odcedzić, zemleć (świeże grzyby pokrajać po oczyszczeniu, ugotować w małej ilości wody z cebulą; gdy woda wyparuje, zemleć). Przygotować formę budyniową, nastawić wodę. Namoczyć bułkę, odcisnąć z mleka, zemleć. Przysmażyć cebulę z tłuszczem. Utrzeć masło, dodając po jednym żółtku i po trochu grzyby na końcu dodać cebulę, sól i pieprz do smaku. Ubić pianę, wymieszać z masą grzybową, wyłożyć do formy budyniowej; formę zamknąć, wstawić do garnka z wrzącą wodą gotować w parze przez godzinę. Ugotowany budyń wyjąć na okrągły półmisek, ponakrywać porcje, polać sosem.

Podawać z sosem grzybowym ze śmietaną, sporządzonym na wywarze z grzybów.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Sobota 20 kwietnia 2019
Imieniny Agnieszki, Amalii, Czecha
109 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.3/5 (60 głosów oddany-e)

Porada

"Podczas gotowania galarety z ryby można na samym końcu wlać surowe białko z jaja. Należy wtedy szybko 'ubić jajko' trzepaczką a następnie przedzecić wszystko przez bawełniany ręcznik. Galareta będzie klarowna!!"
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Grzyby duszone GULASZ Z GRZYBÓW BOROWIKI W ŚMIETANIE BOROWIKI SMAŻONE KOTLETY ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW

Tagi:
- Licznik - 004083

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!