Aktualnie jest 476 przepisów w 29 kategoriach!
ok. 5 kg mięsa z sarny bez kości
2,5 kg boczku wieprzowego surowego
15 m osłonek do kiełbas
sól
1/3 łyżeczki saletry
0,5 torebki pieprzu
0,5 torebki gorczycy białej
0,5 torebki majeranku
1 duża główka czosnku
Mięso z sarny i wieprzowinę pokroić w grubą kostkę, dodać sól (ok. 1/3 szklanki), saletrę, dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do następnego dnia w chłodnym miejscu, dla uzyskania właściwego koloru. Namoczyć osłonki jelitowe, jeśli były przechowywane w soli.
W dniu następnym całą sarninę i wieprzowinę przepuścić przez maszynkę o grubym sitku, dodać pół szklanki przegotowanej i wystudzonej wody, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Wyrabiać mocno i dokładnie rękami, w miarę potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Napełnianie kiełbas i wędzenie - tak jak w przepisie "kiełbasa Stefana".
Opublikowano za zgodą autora www.marbo.agnet.pl
Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
Brak zdjęć w albumie
Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.
Dodaj komentarz:
Anty Spam, wprowadż kod:
Odśwież i przepisz kod:
Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości
Amiro Datownik
Dzisiaj jest
Niedziela 17 stycznia 2021
Imieniny Antoniego, Henryki, Mariana
16 dzień roku
"Noże ostrzymy na zwilżonej osełce przesuwając nóż ruchem kolistym, przyciskając ostrze drugą ręką."
... więcej porad
Skocz do kategorii:
Inne przepisy w tej kategorii:
Wędzona szynka z dzika Gołąb z kaszą gryczaną Żeberka z dzika w kapuście kwaszonej Pieczeń duszona z sarny w śmietanie Staropolski pasztet z zająca
Tagi:
Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!