Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Wątróbka z dzika po myśliwsku : Dodał: Amiro | Dnia: 20-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy z dziczyzny
Wątróbka z dzika po myśliwsku
Składniki

60 dag wątróbki z dzika (lub wieprzowej)
sadło z dzika (lub smalec wieprzowy)
50 dag cebuli
mąka
pieprz mielony
liść laurowy
Kilka ziarenek: pieprzu, ziela angielskiego i jałowca

Sposób przygotowania

Przepisy na wątróbkę z dzika - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneWątróbkę wytrzeć czystą ściereczką (najlepiej w ogóle jej nie myć), pokroić na plastry grubości ok. 1 cm i rozbić lekko tłuczkiem. Posypać pieprzem i rozdrobnionymi przyprawami (nie solić!), przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny. Następnie oprószyć mąką i obrumienić z obu stron na stopionym sadle lub smalcu. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki (do zeszklenia). Całość wątróbki, cebuli, przypraw i tłuszczu przełożyć do rondla, podlać zagotowaną wodą i dusić uzupełniając wyparowany sos, na małym ogniu, ok. 1,5 godz., tak aby cebula się rozpłynęła w sosie.

Sposób podania: Jako danie główne z ziemniakami i surówką, lub jako przekąska. Dekorować zieleniną. Solić na talerzu.





Opublikowano za zgodą autora www.marbo.agnet.pl

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
Wątróbka z dzika po myśliwsku
Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Niedziela 22 kwietnia 2018
Imieniny Łukasza, Kai, Nastazji
111 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 1.91/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 1.9/5 (55 głosów oddany-e)

Porada

"Dziczyzna wymaga skruszenia. Kiedyś odbywało się to poprzez zawieszenie ubitej i wypatroszonej (nie dotyczy zająca) sztuki w przewiewnym miejscu na kilka a nawet kilkanaście dni (zimą)."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Staropolski pasztet z zająca Wędzona kiełbasa z sarny Udziec z dzika pieczony Żeberka z dzika w kapuście kwaszonej Wędzona szynka z dzika

Tagi:
- Licznik - 006562

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!