Aktualnie jest 476 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
W?dzona kie?basa z sarny : Dodał: Amiro | Dnia: 20-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy z dziczyzny
W?dzona kie?basa z sarny
Składniki

ok. 5 kg mi?sa z sarny bez ko?ci
2,5 kg boczku wieprzowego surowego
15 m os?onek do kie?bas
sl
1/3 ?y?eczki saletry
0,5 torebki pieprzu
0,5 torebki gorczycy bia?ej
0,5 torebki majeranku
1 du?a g?wka czosnku

Sposób przygotowania

Przepisy na kie?bas? w?dzon? z sarny - Kuchnia Polska - Przepisy Kulinarne Mi?so z sarny i wieprzowin? pokroi? w grub? kostk?, doda? sl (ok. 1/3 szklanki), saletr?, dok?adnie wymiesza? i pozostawi? pod przykryciem do nast?pnego dnia w ch?odnym miejscu, dla uzyskania w?a?ciwego koloru. Namoczy? os?onki jelitowe, je?li by?y przechowywane w soli.
W dniu nast?pnym ca?? sarnin? i wieprzowin? przepu?ci? przez maszynk? o grubym sitku, doda? p? szklanki przegotowanej i wystudzonej wody, czosnek przeci?ni?ty przez prask? i wszystkie przyprawy. Wyrabia? mocno i dok?adnie r?kami, w miar? potrzeby doprawi? jeszcze sol? i pieprzem.

Nape?nianie kie?bas i w?dzenie - tak jak w przepisie "kie?basa Stefana".





Opublikowano za zgod? autora www.marbo.agnet.pl

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Piątek 03 grudnia 2021
Imieniny Hilarego, Franciszki, Ksawery
336 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.32/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.3/5 (153 głosów oddany-e)

Porada

"Ryby o trudno usuwalnej łusce, jak np. okoń najlepiej skrobać widelcem. Jeszcze praktyczniejszą metodą jest wykonanie prostego narzędzia, tj. listewka i 2 kapsle"
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Szynka z dzika z bakaliami Go??b z kasz? gryczan? Piecze? duszona z sarny w ?mietanie W?trbka z dzika po my?liwsku W?dzona szynka z dzika

Tagi:
- Licznik - 023617

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!