Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Udziec z dzika pieczony: Dodał: Amiro | Dnia: 20-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy z dziczyzny
Udziec z dzika pieczony
Składniki

Kawałek udźca nie mniej niż 2 kg

10 dag smalcu
czubata łyżeczka mąki
łyżka marmolady z głogu
odrobina cynamonu
sól

Marynata:
0,7 l wytrawnego czerwonego wina (butelka)
sok z 1 cytryny
kawałek otartej skórki cytrynowej
2 cebule
10 ziaren pieprzu czarnego
10 ziaren ziela angielskiego
3 goździki
15 jagód jałowca
liść laurowy
1 ząbek czosnku
10 suszonych śliwek
kawałek imbiru (może być w proszku)
2 cebule

Sposób przygotowania

Przepisy na udziec z dzika - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneZagotować wszystkie składniki marynaty. Umyte mięso włożyć ciasno do emaliowanego garnka i zalać wrzącą marynatą. Pozostawić na co najmniej 3 dni w chłodnym miejscu, codziennie obracając. Mięso wyjąć z marynaty, odcisnąć, osolić, obrumienić na patelni ze wszystkich stron na smalcu, przełożyć wraz z tłuszczem do brytfanny (marynaty nie wylewać!). Do mięsa dołożyć 1 pokrajaną w krążki cebulę i śliwki z marynaty, podlać paroma łyżkami marynaty, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 2 godzin, skrapiając odrobiną marynaty i wytworzonym sosem. Jeżeli mięso będzie już miękkie, obsypać go mąką i piec jeszcze jakiś czas bez pokrywki aż się zrumieni. Gotową pieczeń wyjąć do ostygnięcia. W tym czasie do pozostałego w brytfannie sosu po pieczeniu dodać łyżkę marmolady z głogu, szczyptę cynamonu. Ewentualnie doprawić solą lub cukrem (sos powinien być słodko-kwaśny). Jeśli sos będzie za gęsty - rozrzedzić go marynatą, zagotować i przetrzeć przez sito. Do sosu włożyć pokrojone w poprzek włókien porcje pieczeni.

Sposób podania: Mięso podawać na gorąco, polane sosem.





Opublikowano za zgodą autora www.marbo.agnet.pl

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Czwartek 21 czerwca 2018
Imieniny Alicji, Alojzego, Rudolfa
171 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 1.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 1.8/5 (61 głosów oddany-e)

Porada

"Dziczyzna wymaga skruszenia. Obecnie zamraża się po prostu mięso w zamrażarce na 7-10 dni. Po odmrożeniu jest ono wystarczająco kruche."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Pieczeń duszona z sarny w śmietanie Wędzona kiełbasa z sarny Gołąb z kaszą gryczaną Mięsa i wędliny wędzone - Kiełbasa Stefana Wędzona szynka z dzika

Tagi:
- Licznik - 012956

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!