Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Szynka z dzika z bakaliami: Dodał: Amiro | Dnia: 20-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy z dziczyzny
Szynka z dzika z bakaliami
Składniki

2 kg szynki z dzika w jednym kawałku

10 dag śliwek suszonych bez pestek
5 dag suszonych brzoskwiń
2 dag rodzynek
1 jabłko
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej lub zielonej siekanej bazylii
1 łyżka stołowa majeranku

Składniki zalewy:
torebka soli peklowej
8 dag soli jodowanej
3 roztarte ząbki czosnku
garstka majeranku
3 pokruszone liście laurowe
2 l przegotowanej i wystudzonej wody

Sposób przygotowania

Przepisy na szynkę z dzika - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneWszystkie składniki zalewy dokładnie wymieszać i połączyć z wodą. Mięso oczyścić z błon i powięzi, opłukać i osączyć. Ułożyć ciasno w emaliowanym lub glinianym naczyniu i zalać zalewą tak, żeby przykrywała mięso. Pozostawić w temperaturze ok. 5 stopni (lodówka) na 4 doby. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć i wytrzeć suchą szmatką (nie płukać). Osuszone mięso naszpikować suszonymi śliwkami i morelami, natrzeć solą roztartą z 3-ma ząbkami czosnku, bazylią i majerankiem. Natarte mięso owinąć szczelnie w folię aluminiową, ułożyć na brytfannie, podlać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 2 godz. w temperaturze 200 stopni, uzupełniając poziom wody w brytfannie i dwukrotnie odwracając mięso. Po tym czasie mięso wyjąć, przestudzić, odwinąć z folii. Część mięsa można przeznaczyć do spożycia na zimno, część na gorąco.
Część przeznaczoną do spożycia na zimno kroimy ostrym nożem na dość cienkie plastry, układamy na półmisku i dekorujemy (zielenina, czerwona papryka). Podajemy z majonezem.
Część przeznaczoną do spożycia na gorąco kroimy na grubsze plastry (ok. 2 cm), wkładamy do rondla, podlewamy sosem z pieczenia, do sosu dodajemy opłukane rodzynki, jabłko pokrojone w cienkie plastry wraz z łupiną. Całość przykrywamy i dusimy ok. 30 min. Jeżeli jest taka potrzeba, przed podaniem sos odparowujemy.

Sposób podania: Jako danie obiadowe z ziemniakami. Dodatki: borówka lub żurawina.





Opublikowano za zgodą autora www.marbo.agnet.pl

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Niedziela 22 kwietnia 2018
Imieniny Łukasza, Kai, Nastazji
111 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 1.87/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 1.9/5 (53 głosów oddany-e)

Porada

"Przypalony sos z pieczeni można uratować, dodając do niego ziemniak pokrojony w plasterki."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Pasztet mieszany z dziczyzny Gołąb z kaszą gryczaną Staropolski pasztet z zająca Wątróbka z dzika po myśliwsku Udziec z dzika pieczony

Tagi:
- Licznik - 004075

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!