Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Pieczeń duszona z sarny w śmietanie : Dodał: Amiro | Dnia: 20-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy z dziczyzny
Pieczeń duszona z sarny w śmietanie
Składniki

ok. 1 kg combra lub kulki z sarny (w ostateczności może być ładny kawałek młodej wołowiny)
15 dag słoniny
4 kopiaste łyżki masła
1 szklanka kwaśnej śmietany

Zaprawa:
2 szklanki wody
pół szklanki octu
pokrojona w paski 1 średnia cebula
1 pietruszka
kawałek selera
liść laurowy
Po kilka ziaren: pieprzu, jałowca, goździków i ziela angielskiego oraz imbir mielony

Sposób przygotowania

Przepisy na pieczeń z sarny - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneWszystkie składniki zaprawy krótko zagotować z wodą i octem, wystudzić. Umyte mięso ułożyć ciasno w niewielkim rondlu emaliowanym lub glinianym garnku, zalać zaprawą i pozostawić na kilka dni w chłodnym miejscu (codziennie obracać). Przed użyciem mięso wyjąć, opłukać, usunąć błony i powięzi, osączyć, zbić pałką (lub tłuczkiem). Następnie pokroić słoninę w słupki i naszpikować nią mięso. Osuszyć mięso papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką, natrzeć solą i pieprzem, oprószyć lekko mąką. Zrumienić mięso na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron, przełożyć do rondla, podlać pół szklanką wody, dodać cebulę i przyprawy z bejcy, dusić na małym ogniu 2-3 godziny. Dla skruszenia można do duszenia wlać kieliszek (ok. 30 g) spirytusu. Gdy pieczeń będzie już miękka, wymieszać śmietanę z 1 płaską łyżką mąki, zalać tym mięso i poddusić jeszcze ok. 5 min.

Sposób podania: Wystudzone mięso pokroić w plastry w poprzek włókien, zalać sosem, podgrzać.
Podawać na gorąco. Dodatki: buraczki zasmażane, ćwikła z chrzanem, "liliowa" kapusta zasmażana.





Opublikowano za zgodą autora www.marbo.agnet.pl

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (1):

przepis jest dla mnie trudny bo nigdy nie robilem sarniny. mam ok 1 kg i chcialbym sie dowiedziec co i jak mozna z tego przygotowac? mam kobiete w ciazy ktora jest bardzo wybredna w jedzeniu, dlatego pytam Dodany przez: Radek (02-3-2013)

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Czwartek 21 czerwca 2018
Imieniny Alicji, Alojzego, Rudolfa
171 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.18/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.2/5 (66 głosów oddany-e)

Porada

"Ryba zaprawiona cytryną lub octem nie rozpada się w czasie smażenia."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Żeberka z dzika w kapuście kwaszonej Pasztet mieszany z dziczyzny Wędzona szynka z dzika Wędzona kiełbasa z sarny Udziec z dzika pieczony

Tagi:
- Licznik - 007037

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!