Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Gołąb z kaszą gryczaną : Dodał: Amiro | Dnia: 20-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy z dziczyzny
Gołąb z kaszą gryczaną
Składniki

2 gołębie grzywacze
1 pęczek włoszczyzny
15 dag kaszy gryczanej
20 dag boczku wędzonego (lub ładnego podgardla)
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
pieprz mielony
sól

Sposób przygotowania

Przepisy na gołębia z kaszą gryczaną - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneSprawione i skruszałe gołębie umyć, zalać 2 l wrzącej wody, dodać włoszczyznę, przyprawy i gotować do miękkości na małym ogniu (można dodać pod koniec gotowania 1 ziarenko jałowca). Miękkie gołębie pozostawić w wywarze do przestygnięcia. W czasie gotowania rosołu ugotować w posolonej wodzie kaszę gryczaną na sypko (w ostateczności można wykorzystać "błyskawiczną" kaszę z torebki), odlać wodę. Pokroić w kostkę 15 dag boczku wędzonego, podsmażyć go na patelni (nie za bardzo!), odlać 1 łyżkę wytopionego tłuszczu i pozostawić na później. Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszać z podsmażonym boczkiem, dodać trochę pieprzu. Otrzymanym w ten sposób farszem napełnić tuszki. Nadziane tuszki obłożyć plasterkami boczku wędzonego, obwiązać nitką lub zamocować wykałaczkami, skropić roztopionym tłuszczem pozostawionym od smażenia boczku, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. skrapiając rosołem a potem wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Sposób podania: Otrzymany podczas gotowania gołębi rosół podajemy tak jak rosół z kury, tzn. z dowolnym makaronem nitki lub domowym, posypany siekaną zieloną pietruszką. Upieczone gołębie podzielić wzdłuż każdego na dwie połówki, pozostawiając przy każdej część nadzienia. Porcje polewamy sosem z pieczenia, przybieramy zieleniną.

Dodatki: mizeria, ogórek małosolny, buraczki zasmażane.





Opublikowano za zgodą autora www.marbo.agnet.pl

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
Gołąb z kaszą gryczaną
Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Czwartek 21 czerwca 2018
Imieniny Alicji, Alojzego, Rudolfa
171 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.18/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.2/5 (57 głosów oddany-e)

Porada

"Przykry zapach ryby w mieszkaniu można zmniejszyć dodając do gotującej się ryby łyżkę mleka."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Żeberka z dzika w kapuście kwaszonej Pieczeń duszona z sarny w śmietanie Mięsa i wędliny wędzone - Kiełbasa Stefana Pasztet mieszany z dziczyzny Wędzona szynka z dzika

Tagi:
- Licznik - 004680

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!