Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
ZAPIEKANKA KURCZAK Z RYŻEM : Dodał: Amiro | Dnia: 16-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy z drobiu
ZAPIEKANKA KURCZAK Z RYŻEM
Składniki

1 średni kurczak
1 pęczek włoszczyzny
4 łyżki oleju sojowego
1 szklanka ryżu
1 łyżeczka masła
3 łyżki posiekanej naci pietruszki z bazylią
1 jajo
sól
przyprawa curry
tłuszcz

Sposób przygotowania

Zapiekanka z kurczakaKurczaka oczyścić, umyć, pokrajać na kawałki, oprószyć przyprawą curry. Obrane warzywo opłukać, utrzeć na tarce o dużych otworach. Porcje kurczaka ułożyć w rondlu, przesypując warzywami, dodać masło. Podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody. Dusić ok. 30 min pod przykryciem na wolnym ogniu. W czasie duszenia osolić. Uważać, żeby potrawa.nie przypaliła się, w miarę potrzeby skrapiać wodą. Uduszonego kurczaka ostudzić, usunąć kości.

Ryż przebrać, umyć, dokładnie osaczyć. Wsypać do rondla,, dodać olej i mieszając prużyć kilka minut na wolnym ogniu. Następnie zalać wodą w ilości 11/2 razy większej niż objętość ryżu. Gotować na wolnym ogniu. Gdy ryż wchłonie płyn, dogotować wstawiając do dogotowywacza lub rondla z wrzącą wodą. Po 20 min wymieszać ryż z uduszoną kurczakiem wraz z warzywami, dodać posiekaną nać pietruszki i bazylię, sprawdzić smak, ewentualnie dosolić. Gotową mieszaninę wyłożyć do niskiego szerokiego garnka, wysmarowanego tłuszczem. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec. Podawać z dodatkiem sałatek lub surówek.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
ZAPIEKANKA KURCZAK Z RYŻEM
Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Środa 24 października 2018
Imieniny Arety, Marty, Marcina
296 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.0/5 (52 głosów oddany-e)

Porada

"Mięso należy wyjąć z lodówki przynajmniej na godzinę przed pieczeniem, żeby miało temperaturę pokojową. Jeżeli włożymy je do piekarnika silnie schłodzone - stwardnieje i będzie niesmaczne."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Skrzydełka faszerowane PERLICA WENECKA GĘŚ Z SUSZONYMI OWOCAMI Kurczak w warzywach - Amiro - Gęś nadziewana kasza gryczaną

Tagi:
- Licznik - 005367

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!