Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
PERLICA WENECKA : Dodał: Amiro | Dnia: 16-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy z drobiu
PERLICA WENECKA
Składniki

tuszka Perliczki Wielkopolskiej np. DROP (1,2 - 1,3 kg),
4 dag masła lub margaryny
5 dag grubej słoniny w całości
olej
1 szklanka białego wytrawnego wina
4-5 dużych pomidorów obranych ze skórki
2-3 goździki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
natka pietruszki

Sposób przygotowania

Perliczka po weneckuUmytą perliczkę natrzeć dokładnie solą i pieprzem, włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego (lub brytfanny), polać roztopionym masłem i 3-4 łyżkami oleju, dodać pokrojoną w kostkę słoninę, goździki, oprószyć odrobiną startej gałki muszkatołowej. Podroby i szyję gotować osobno do miękkości w osolonej wodzie i wystudzić, z szyi wydzielić mięso i razem z podrobami drobno pokroić Perliczkę wstawić do gorącego piekarnika i zrumienić na ostrym ogniu 230 st. C, po czym zmniejszyć płomień 180 st. C i dodać do mięsa pokrojone w cząstki pomidory oraz wcześniej przygotowane mięso z szyi i podroby. Całość podlać winem, przykryć folią aluminiową i dusić do miękkości polewając raz po raz sokiem spod pieczeni. Następnie zdjąć folię, przypiec mięso na złoty kolor, wyjąć z sosu (sos nie powinien być zbyt gęsty).
Sos przecedzić przez sitko, odparować do konsystencji miodu, dodać przygotowane i rozdrobnione wcześniej podroby i mięso, doprawić solą, pieprzem i przelać do sosjerki.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Środa 24 października 2018
Imieniny Arety, Marty, Marcina
296 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.19/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.2/5 (54 głosów oddany-e)

Porada

"Mięso i ryby można smażyć bez tłuszczu, używając tylko soli. Rozgrzaną patelnię posypujemy solą i czekamy, aż ziarenka zaczną podskakiwać. Wtedy kładziemy mięso (ryby) i smażymy bez obawy."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Skrzydełka faszerowane PERLICA PO STAROPOLSKU KURCZĘ Z PIECZARKAMI FILETY Z PERLICY Z ZIELONYM PIEPRZEM Szaszłyki z kurczakiem w orzechach

Tagi:
- Licznik - 004283

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!