Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
PERLICA PO STAROPOLSKU : Dodał: Amiro | Dnia: 16-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy z drobiu
PERLICA PO STAROPOLSKU
Składniki

tuszka Perliczki Wielkopolskiej np. DROP 1,3 - 1,5 kg
15 dag słoniny (3-4 szerokie płaty, a resztę przygotować do szpilkowania)
2 dag bułki tartej
10 dag masła
sól
pieprz
rozmaryn do smaku

Sposób przygotowania

Przepis kulinarny na perliczkę po staropolskuTuszkę perliczki opłukać i osuszyć, naszpikować słoniną, od wewnątrz nasmarować masłem, posypać solą, pieprzem i rozmarynem od wewnątrz i zewnątrz, od zewnątrz obłożyć szerokimi plastrami słoniny i owinąć nitką. Odłożyć w chłodne miejsce na ok. 1 dobę. Piec w piekarniku w foremce lub naczyniu żaroodpornym w temp. 180 st. C ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia, posypać tuszkę bułką tartą, zwiększyć temp. Do 230 st. C i polewać rozpuszczonym masłem. Piec do momentu aż skórka nabierze ciemno - złocistego koloru.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Niedziela 22 kwietnia 2018
Imieniny Łukasza, Kai, Nastazji
111 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 1.84/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 1.8/5 (51 głosów oddany-e)

Porada

"Wskazane jest szpikowanie dziczyzny (nie dotyczy to dzika) i dzikiego ptactwa pokrojoną w paski słoniną lub wędzonym boczkiem."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

ROLADA Z PERLICY KURCZĘTA SMAŻONE Skrzydełka faszerowane PERLICA WENECKA Gęś nadziewana kasza gryczaną

Tagi:
- Licznik - 003449

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!