Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
KURCZĘTA SMAŻONE : Dodał: Amiro | Dnia: 15-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy z drobiu
KURCZĘTA SMAŻONE
Składniki

1 kurczę
2 łyżki mąki
3 łyżki tartej bułki
1-2 jaja,
sól
2 łyżki posiekanej naci pietruszki
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

Potrawy kulinarne - Kurczęta smażoneOczyszczone kurczę (może być brojler) przekrajać wzdłuż na pół i każdą połówkę przekrajać jeszcze w poprzek. Otrzymane ćwiartki (porcje) uformować, oprószyć lekko mąką, maczać w rozkłóconym jaju i otaczać w tartej bułce, przyciskając dłońmi panier,
żeby dobrze przylegał. Wkładać porcje na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, obrumienić ze wszystkich stron, osolić i wstawić na 10 min do piekarnika albo ustawić na małym ogniu na płytce ochronnej w przykrytym rondlu. Gotowe ułożyć na półmisku posypać
posiekaną nacią pietruszki, obłożyć pieczonymi ziemniakami i ozdobić listkami porów i cząstkami pomidorów. Podawać z dodatkiem surówki z cykorii, ogórków lub zielonej sałaty.

Według zasad kuchni francuskiej kurczęta będą smaczniejsze, gdy je przed smażeniem przetrzymamy 1 godz. skropione oliwą z sokiem cytrynowym.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
KURCZĘTA SMAŻONE KURCZĘTA SMAŻONE
Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Poniedziałek 18 czerwca 2018
Imieniny Elżbiety, Marka, Pauli
168 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.0/5 (52 głosów oddany-e)

Porada

"Mięso i ryby można smażyć bez tłuszczu, używając tylko soli. Rozgrzaną patelnię posypujemy solą i czekamy, aż ziarenka zaczną podskakiwać. Wtedy kładziemy mięso (ryby) i smażymy bez obawy."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

GĘŚ Z SUSZONYMI OWOCAMI KURCZĘ Z PIECZARKAMI Dzika kaczka (dzika gęś) Pieczona ZAPIEKANKA KURCZAK Z RYŻEM Kurczę nadziewane

Tagi:
- Licznik - 004630

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!