Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
GĘŚ Z SUSZONYMI OWOCAMI : Dodał: Amiro | Dnia: 15-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy z drobiu
GĘŚ Z SUSZONYMI OWOCAMI
Składniki

1 sprawiona (oczyszczona z piór i wypatroszona) gęś (ok. 4-5 kg)
1 kg mieszanych suszonych owoców
2 łyżeczki rosołu (instant)
6 łyżek rumu
1 łyżka tymianku
sól
biały pieprz

Do dekoracji:
kilka gałązek natki pietruszki.



1 porcja: 1200 kcal.
Ilość dań: 8
Czas - 5 godzin.
Przygotowanie - 1 godzina.
Pieczenie - 4 godziny

Sposób przygotowania

Przyrządzanie:

Potrawy z drobiuGęś dokładnie umyć i osuszyć. Następnie od środka i na zewnątrz natrzeć pieprzem i tymiankiem, wnętrze tuszki osolić. Tak przygotowaną gęś ułożyć na ruszcie piekarnika, pod i spód włożyć szeroką blachę, wlać na nią dwie szklanki wody i piec około 4 godzin w temperaturze 180°C.

Po godzinie pieczenia nakłuć gęś (pod udkami), aby wypłynął z niej tłuszcz. Suszone owoce przełożyć do miski, skropić rumem i odstawić na 1 godzinę. Na 30 minut przed końcem pieczenia gęsi owoce przełożyć na blachę do piekarnika. Tuszkę ptaka posmarować przegotowaną i przestudzoną, dobrze osoloną wodą. Łyżką cedzakową wyjąć z blachy owoce, zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Sos powstały w trakcie pieczenia rozcieńczyć z dwiema szklankami bardzo gorącej wody, i przecedzić, wlać do rondla. Schłodzić, a następnie zebrać tłuszcz z powierzchni, zagotować. Dodać rosół, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do sosjerki. Gęś pokroić na porcje, ułożyć na dużym półmisku i obłożyć suszonymi owocami. Gotowe danie udekorować gałązkami pietruszki.

Rada: Tak przyrządzona gęś znakomicie smakuje z knedlami, duszoną czerwoną kapustą oraz czerwonym wytrawnym lub półwytrawnym winem. Jeśli chcemy, aby skórka drobiu była bardziej chrapiąca, warto bezpośrednio przed końcem pieczenia posypać tuszkę na wierzchu odrobiną cukru kryształu.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
GĘŚ Z SUSZONYMI OWOCAMI
Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Wtorek 20 listopada 2018
Imieniny Anatola, Edyty, Rafała
323 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 1.91/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 1.9/5 (57 głosów oddany-e)

Porada

"Świeżość ryby poznajemy po skrzelach i szczękach. Jeżeli są ciemnoróżowe i przylegają do ciała, ryby są świeże. Jeżeli zbyt ciemne lub bladawe - nie."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

PERLICA PO STAROPOLSKU Gęś nadziewana kasza gryczaną Skrzydełka faszerowane KURCZĘ Z PIECZARKAMI KOTLETY SIEKANE Z DROBIU

Tagi:
- Licznik - 003777

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!