Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Gęś nadziewana kasza gryczaną : Dodał: Amiro | Dnia: 15-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy z drobiu
Gęś nadziewana kasza gryczaną
Składniki

1 młoda gęś
2 łyżki majeranku
2 ząbki czosnku
sól

Wywar:
skrzydełka, szyja i kości z gęsi
1 cebula
1 łyżka zielonej pietruszki i koperku
1 marchewka
1 pietruszka
3 suszone grzyby
1l wody
sól i pieprz
Nadzienie:
30 dag kaszy gryczanej
duża cebula
15 dag wątróbek z drobiu
2 żółtka
2 białka ubite na pianę
2 łyżki masła
2 łyżki drobno pokrojonej pietruszki
sól i pieprz

Sposób przygotowania

Gęś umyć i wymoczyć. Osuszyć. Rozciąć od strony grzbietu i ostrożnie wyjąć kości tak, aby całe mięso zostało przy skórce. Pozostawić jedynie kości udowe, odciąć szyję i końce skrzydeł. Gęś natrzeć solą, majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny.

Potrawy z drobiu - GęśGrzyby namoczyć (15 min). Przygotować wywar: kości, skrzydełka i szyję zalać zimną wodą, dodać pokrojone jarzyny, namoczone suszone grzyby, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. Gotowy wywar przecedzić.

Przygotować nadzienie: kaszę zalać gorącym wywarem i ugotować na sypko. Wątróbki umyć, cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle razem z wątróbkami. Usmażone wątróbki posiekać. Ugotowaną kaszę wymieszać z żółtkami i masłem, dodać wątróbki z cebulą, zieloną pietruszką, posolić i delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Gęś napełnić nadzieniem i zaszyć.


Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem brytfannie, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 2 godziny. Gdy zacznie się rumienić zmniejszyć ogień. W czasie pieczenia polewać często wytopionym tłuszczem i skrapiać wodą.

Upieczoną gęś pokroić na grube plastry, mięso skropić sosem z brytfanny. Resztę sosu podać w sosjerce.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Imieniny Jarosława, Marka, Wiki
114 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.02/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.0/5 (52 głosów oddany-e)

Porada

"Zwietrzałą kawę ziarnistą można odświeżyć, zalewając ją w rondelku na 10 minut świeżą, zimną wodą. Następnie odcedzić na sicie, osuszyć i rzucić na gorącą patelnię idealnie czystą i leciutko posypaną cukrem pudrem. Potrząsnąć patelnią parę razy, kawę zaraz zemleć i zaparzyć. Kawa taka nie nadaje się już do przechowywania"
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Skrzydełka faszerowane KOTLETY SIEKANE Z DROBIU Dzika kaczka (dzika gęś) Pieczona Szaszłyki z kurczakiem w orzechach PAPRYKARZ Z KURCZAKA

Tagi:
- Licznik - 004810

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!