Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Dzika kaczka (dzika gęś) Pieczona : Dodał: Amiro | Dnia: 16-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy z drobiu
Dzika kaczka (dzika gęś) Pieczona
Składniki

1 dzika kaczka lub gęś
1-2 łyżki smalcu do pieczenia
15-25 dag słoniny
łyżka majeranku
Marynata:
1 szklanka octu
2 szklanki wody
1 cebula
1 płaska łyżka stołowa soli, tyle samo cukru
10 zgniecionych ziaren jałowca
10 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
łyżeczka kolendry

Sposób przygotowania

Dzika kaczka (dzika gęś) pieczona na sposób tradycyjny

Przepisy na kaczkęCebulę pokroić w krążki, zagotować wszystkie składniki marynaty, gotować na małym ogniu ok. 5 min, wystudzić. Skruszałą kaczkę umyć dokładnie w zimnej wodzie i ułożyć ciasno w emaliowanym lub glinianym naczyniu, zalać marynatą i wstawić do chłodnego miejsca na 2-4 dni, codziennie obracając. Kaczkę wyjąć z zalewy, opłukać i osuszyć, naszpikować słoniną (słoninę kroi się w cienkie paski długości 3-4 cm i przewleka pod skórą wzdłuż piersi i udek w 1 -3 rzędy z każdej strony, nacinając skórę tak, aby końce każdego paska lekko wystawały) i oprószyć lekko majerankiem. Bardzie niecierpliwi mogą po prostu obłożyć tuszkę szerokimi plastrami słoniny i obwiązać bawełnianą nitką. Tak przygotowaną tuszkę ułożyć w brytfannie grzbietem do dołu, polać roztopionym smalcem, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika (200-250 stopni). Po zrumienieniu skórki zmniejszyć temperaturę piekarnika i piec aż do miękkości, skrapiając marynatą a potem wytworzonym sosem. Trzeba uważać , aby sos całkowicie nie odparował (musi być zawsze około 1 szklanki na dnie), gdyż mięso wtedy stwardnieje. Po upieczeniu (ok. 2 godz. jeśli nie jest to sztuka stara) wyjąć, podzielić na porcje. Sposób podania: Podawać polaną wytworzonym sosem, który można według upodobania odtłuścić i doprawić oraz zagęścić. Najlepszy dodatek - czerwona (liliowa, modra) kapusta zasmażana.


Opublikowano za zgodą autora www.marbo.agnet.pl

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (1):

Z resztek pieczonej kaczki można na przykład zrobić sobie burgera :) jeśli macie ochotę na takie połączenie, a nie chce Wam się gotować wpiszcie sobie
[url=http://www.roadamerican.pl/burgery/]burger z kaczką Wrocław[/url] lub inne miasto i spróbujcie w dobrej restauracji
Dodany przez: Jagoda (09-12-2015)

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Piątek 17 sierpnia 2018
Imieniny Anity, Elizy, Mirona
228 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.2/5 (63 głosów oddany-e)

Porada

"Przed smażeniem ryby bardzo ościste (np. leszcz, krąp, płoć itp.) dobrze jest lekko ponacinać po bokach."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Skrzydełka faszerowane PERLICA PO STAROPOLSKU GĘŚ Z SUSZONYMI OWOCAMI PERLICA WENECKA PAPRYKARZ Z KURCZAKA

Tagi:
- Licznik - 010850

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!