Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
KLUSKI Z MAKIEM: Dodał: Amiro | Dnia: 31-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy mączne, kluski, pierogi
KLUSKI Z MAKIEM
Składniki

WIGILIJNE KLUSKI Z MAKIEM

1.5 szklanki mąki
woda
sól
1 szklanka maku ( 15 dkg )
3 łyżki miodu
1 łyżka skórki pomarańczowej usmażonej w cukrze
2 łyżki rodzynek
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Sprawdzone przepisy wigilijne  - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneMak zalać wrzątkiem i trzymać pod przykryciem tak długo, aż da się rozcierać w palcach. następnie odcedzić go na gęstym sicie i zmielić go w maszynce z gęstą siatką. Wymieszać z miodem i bakaliami. Zagnieść twarde ciasto makaronowe i pozostawić do przeschnięcia. Dobrze przesuszone ciasto pokrajać na niewielkie kwadraciki. Łazanki wrzucać na osoloną i wrzącą wodę i gotować do miękkości ( nie przesadzać z tą miękkością ). Gotowe łazanki zahartować zimną wodą czyli zalać je po ugotowaniu aby się nie kleiły i odcedzić. Gdy przeschną, rozłożyć je na dużym talerzu. Kluski wymieszać z masą makową.

-----
Łazanki można zastąpić bułką, którą kroimy w centymetrową kostkę, skrapiamy kilkoma łyżkami mleka i mieszamy z masa makową.
-----

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Wtorek 22 stycznia 2019
Imieniny Dominiki, Mateusza, Wincentego
21 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.12/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.1/5 (66 głosów oddany-e)

Porada

"Dziczyzna wymaga skruszenia. Kiedyś odbywało się to poprzez zawieszenie ubitej i wypatroszonej (nie dotyczy zająca) sztuki w przewiewnym miejscu na kilka a nawet kilkanaście dni (zimą)."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Krokiety z kapusty i grzybów - Wigilia Kopytka podstawowe Placuszki Amiro Proste Racuchy Naleśniki zapiekane w śmietanie

Tagi:
- Licznik - 004503

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!