Aktualnie jest 471 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
KLUSKI Z MAKIEM: Dodał: Amiro | Dnia: 31-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy mączne, kluski, pierogi
KLUSKI Z MAKIEM
Składniki

WIGILIJNE KLUSKI Z MAKIEM

1.5 szklanki mąki
woda
sól
1 szklanka maku ( 15 dkg )
3 łyżki miodu
1 łyżka skórki pomarańczowej usmażonej w cukrze
2 łyżki rodzynek
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Sprawdzone przepisy wigilijne  - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneMak zalać wrzątkiem i trzymać pod przykryciem tak długo, aż da się rozcierać w palcach. następnie odcedzić go na gęstym sicie i zmielić go w maszynce z gęstą siatką. Wymieszać z miodem i bakaliami. Zagnieść twarde ciasto makaronowe i pozostawić do przeschnięcia. Dobrze przesuszone ciasto pokrajać na niewielkie kwadraciki. Łazanki wrzucać na osoloną i wrzącą wodę i gotować do miękkości ( nie przesadzać z tą miękkością ). Gotowe łazanki zahartować zimną wodą czyli zalać je po ugotowaniu aby się nie kleiły i odcedzić. Gdy przeschną, rozłożyć je na dużym talerzu. Kluski wymieszać z masą makową.

-----
Łazanki można zastąpić bułką, którą kroimy w centymetrową kostkę, skrapiamy kilkoma łyżkami mleka i mieszamy z masa makową.
-----

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Piątek 15 grudnia 2017
Imieniny Celiny, Ireneusza, Niny
348 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.23/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.2/5 (52 głosów oddany-e)

Porada

"Noże ostrzymy na zwilżonej osełce przesuwając nóż ruchem kolistym, przyciskając ostrze drugą ręką."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Racuchy Kopytka podstawowe Chleb Kapitański Amiro MAKARON Z SZYNKĄ Chlebek Porter - Dobry Łatwy

Tagi:
- Licznik - 003120

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!