Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
KLUSKI Z MAKIEM: Dodał: Amiro | Dnia: 31-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy mączne, kluski, pierogi
KLUSKI Z MAKIEM
Składniki

WIGILIJNE KLUSKI Z MAKIEM

1.5 szklanki mąki
woda
sól
1 szklanka maku ( 15 dkg )
3 łyżki miodu
1 łyżka skórki pomarańczowej usmażonej w cukrze
2 łyżki rodzynek
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Sprawdzone przepisy wigilijne  - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneMak zalać wrzątkiem i trzymać pod przykryciem tak długo, aż da się rozcierać w palcach. następnie odcedzić go na gęstym sicie i zmielić go w maszynce z gęstą siatką. Wymieszać z miodem i bakaliami. Zagnieść twarde ciasto makaronowe i pozostawić do przeschnięcia. Dobrze przesuszone ciasto pokrajać na niewielkie kwadraciki. Łazanki wrzucać na osoloną i wrzącą wodę i gotować do miękkości ( nie przesadzać z tą miękkością ). Gotowe łazanki zahartować zimną wodą czyli zalać je po ugotowaniu aby się nie kleiły i odcedzić. Gdy przeschną, rozłożyć je na dużym talerzu. Kluski wymieszać z masą makową.

-----
Łazanki można zastąpić bułką, którą kroimy w centymetrową kostkę, skrapiamy kilkoma łyżkami mleka i mieszamy z masa makową.
-----

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Środa 21 listopada 2018
Imieniny Janusza, Marii, Reginy
324 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.12/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.1/5 (66 głosów oddany-e)

Porada

"Świeżość ryby poznajemy po skrzelach i szczękach. Jeżeli są ciemnoróżowe i przylegają do ciała, ryby są świeże. Jeżeli zbyt ciemne lub bladawe - nie."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Naleśniki z bananem - DOBRE ! Chleb Kapitański Amiro Racuchy Kopytka podstawowe Chlebek Porter - Dobry Łatwy

Tagi:
- Licznik - 004402

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!