Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
KLUSKI DROŻDŻOWE NA PARZE - PYZY: Dodał: Amiro | Dnia: 20-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy mączne, kluski, pierogi
KLUSKI DROŻDŻOWE NA PARZE - PYZY
Składniki

2 1/2 szklanki mąki (40 dag)
2 dag drożdży
2 jajka
2 1/2 łyżki tłuszczu (5 dag)
1 szklanka mleka (1/4 litra)
3 czubate łyżki cukru (5 dag)
sól

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość dań: dla 4 osób

Sposób przygotowania

Przepisy na pyzy na parze - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneMąkę przesiać do miski i następnie do 1/3 mąki wlać ciepłe mleko, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, zarobić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać resztę mąki i żółtka. Ciasto wyrabiać wybijając je drewnianą łyżką, aż do ukazania się pęcherzyków. Dodać stopiony tłuszcz, chwilę jeszcze wyrabiać. Następnie ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie i dwukrotnie zwiększy objętość wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko wałkować na grubość 2cm, wykrawać krążki małą foremką lub kieliszkiem od wina. Pozostawić na stolnicy aby wyrosły, przykryć ściereczką. W tym czasie przygotować naczynie z wrzącą wodą. Gdy wyrosną kłaść po kilka na specjalną wkładkę aby nie dotykały wrzątku.

Gdyby ciasto było zbyt gęste należy dodać trochę ciepłej wody.
Podawać z sosem i mięsem. Na słodko - serki, jogurty itp.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Wtorek 18 września 2018
Imieniny Ireny, Irminy, Stanisława
260 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 1.98/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.0/5 (58 głosów oddany-e)

Porada

"Duże ptaki (bażant) należy posmarować grubą warstwą gęsiego smalcu. Mięso po upieczeniu nie będzie suche i wiórowate."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Krokiety z kapusty i grzybów - Wigilia KLUSKI Z MAKIEM Naleśniki z bananem - DOBRE ! Kopytka podstawowe Chlebek Porter - Dobry Łatwy

Tagi:
- Licznik - 004266

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!