Aktualnie jest 471 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
KLUSKI DROŻDŻOWE NA PARZE - PYZY: Dodał: Amiro | Dnia: 20-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy mączne, kluski, pierogi
KLUSKI DROŻDŻOWE NA PARZE - PYZY
Składniki

2 1/2 szklanki mąki (40 dag)
2 dag drożdży
2 jajka
2 1/2 łyżki tłuszczu (5 dag)
1 szklanka mleka (1/4 litra)
3 czubate łyżki cukru (5 dag)
sól

Czas przygotowania: 1 godzina
Ilość dań: dla 4 osób

Sposób przygotowania

Przepisy na pyzy na parze - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneMąkę przesiać do miski i następnie do 1/3 mąki wlać ciepłe mleko, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, zarobić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać resztę mąki i żółtka. Ciasto wyrabiać wybijając je drewnianą łyżką, aż do ukazania się pęcherzyków. Dodać stopiony tłuszcz, chwilę jeszcze wyrabiać. Następnie ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie i dwukrotnie zwiększy objętość wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko wałkować na grubość 2cm, wykrawać krążki małą foremką lub kieliszkiem od wina. Pozostawić na stolnicy aby wyrosły, przykryć ściereczką. W tym czasie przygotować naczynie z wrzącą wodą. Gdy wyrosną kłaść po kilka na specjalną wkładkę aby nie dotykały wrzątku.

Gdyby ciasto było zbyt gęste należy dodać trochę ciepłej wody.
Podawać z sosem i mięsem. Na słodko - serki, jogurty itp.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Piątek 15 grudnia 2017
Imieniny Celiny, Ireneusza, Niny
348 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.10/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.1/5 (48 głosów oddany-e)

Porada

"Mięso i ryby można smażyć bez tłuszczu, używając tylko soli. Rozgrzaną patelnię posypujemy solą i czekamy, aż ziarenka zaczną podskakiwać. Wtedy kładziemy mięso (ryby) i smażymy bez obawy."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Chleb Kapitański Amiro Naleśniki z bananem - DOBRE ! Krokiety z kapusty i grzybów - Wigilia Kopytka podstawowe MAKARON Z SZYNKĄ

Tagi:
- Licznik - 003108

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!