Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Chlebek Porter - Dobry Łatwy: Dodał: Amiro | Dnia: 15-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy mączne, kluski, pierogi
Chlebek Porter - Dobry Łatwy
Składniki

Czy wiesz, że ...



Angielskie piwo porter wywodzi się z mieszanki trzech gatunków piw typu ale - pale, mild i brown, którą spożywali na początku XVIII wieku londyńczycy.
W 1720 roku wyprodukowano po raz pierwszy nowe składające się z tych trzech mieszanek i nazwano je porterem. Zdobyło ono popularność wśród robotników i dokerów londyńskich zwanych porters, od których wzięło swoją nazwę.


0.5 kg mąki pszennej
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
0.5 litra piwa "Porter" ( ciemnego )

 


 


Czas przygotowania: 5 min. !!!!!

Sposób przygotowania

Wymieszać - wlać do foremki - upiec w temp. 180 stopni C .... piec tak długo aż do wbitej wykałaczki po wyjęciu nie będą się lepiły odrobiny ciasta. Po upieczeniu można zostawić na około 10 minut w otwartym piekarniku aby górna skorupka trochę stwardniała.
--
Można dodać kilka rodzynek. Nie bójcie się eksperymentować .... tylko wtedy wychodzą kulinarne dzieła sztuki !
--

*************************

Kiedyś na wykładach mój nauczyciel informatyki przyniósł blachę tego specyfiku.
Nie został nawet okruszek !!!

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
Chlebek Porter - Dobry Łatwy
Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Czwartek 21 czerwca 2018
Imieniny Alicji, Alojzego, Rudolfa
171 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.36/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.4/5 (64 głosów oddany-e)

Porada

"Duże ptaki (bażant) należy posmarować grubą warstwą gęsiego smalcu. Mięso po upieczeniu nie będzie suche i wiórowate."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Krokiety z kapusty i grzybów - Wigilia KLUSKI DROŻDŻOWE NA PARZE - PYZY NALEŚNIKI Z JABŁKAMI Naleśniki z bananem - DOBRE ! KLUSKI Z MAKIEM

Tagi:
- Licznik - 003458

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!