Aktualnie jest 476 przepisów w 29 kategoriach!
Przepis dostałem od marynarzy pływających w Polskiej Żegludze Morskiej.
Mąkę ( jak zawsze ) napowietrzyć czyli przesiać przez coś nawet o większych oczkach.
Drożdże rozpuścić w szklance słabo letniej wody razem z cukrem.
Dodać do mąki razem z trzema pozostałymi szklankami letniej wody oraz z solą.
Wymieszać wszystko do jednolitej konsystencji razem ze słonecznikiem i otrębami.
Przełożyć do foremek ( będzie tego około 2 foremki 30 centymetrowe ) do 3/4 pojemności i postawić na garnku z gorącą wodą. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 10-20 min.
Delikatnie ( ale naprawdę delikatnie ) przenieść do piekarnika wcześniej rozgrzanego to temperatury 100 st. C na 10 minut. Po 10 minutach zwiększyć temp. do 180 stopni i piec 1 godz. i 10 min.
Teraz bardzo ważne !! Po upieczeniu przenieść chleb w foremce do plastikowej reklamówki i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Ja kładę gorące foremki na większej metalowej blaszce. Naciągam na to dużą reklamówkę i podwiązuję ją od dołu.
Chleb będzie zjadliwy nawet po tygodniu !!
CHLEB ORKISZOWY
Przepis sprawdzony.
Dodawałem też suszone śliwki, orzechy włoskie, skórkę pomarańczową ( można kombinować !).
NAPISZCIE W KOMENTARZU CZY WAM SMAKOWAŁ !
Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
Nawet dobry Dodany przez: xxx (12-9-2017)
Pierwszy raz chleb mi wyszedł. Dodany przez: Bika (21-2-2013)
Tak przeczytałam przepis ale drożdży brak w lodówce a jest pierwsza w nocy. Jutro zrobię to zobaczymy jak to jest z tym chlebkiem. Dodany przez: Beata (18-9-2012)
Właśnie wyjełam z reklamówki foliowej. Muszę powiedzieć, że faktycznie dobry. Wyszedł dokładnie taki sam jak na forografiach. Dodany przez: Irena (21-1-2012)
Mąż wczoraj zrobił i wyszedł dobry. Dodany przez: Joanna (12-12-2011)
Bardzo dobry chleb wychodzi. Robię już czwarty raz ! Dodany przez: Anna (20-8-2011)
Dodaj komentarz:
Anty Spam, wprowadż kod:
Odśwież i przepisz kod:
Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości
Amiro Datownik
Dzisiaj jest
Niedziela 17 stycznia 2021
Imieniny Antoniego, Henryki, Mariana
16 dzień roku
"Ryby przeznaczone do gotowania (galarety) wkładamy zawsze do wrzącego wywaru i po zagotowaniu zmniejszamy wrzenie do minimum."
... więcej porad
Skocz do kategorii:
Inne przepisy w tej kategorii:
MAKARON Z SZYNKĄ NALEŚNIKI Z JABŁKAMI Chlebek Porter - Dobry Łatwy Naleśniki zapiekane w śmietanie Łazanki z grzybami
Tagi:
Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!