Aktualnie jest 476 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Chleb Kapita?ski Amiro: Dodał: Amiro | Dnia: 03-4-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy m?czne, kluski, pierogi
Chleb Kapita?ski Amiro
Składniki

Czy wiesz, ?e ...



Chleb wymieniany jest w?rd g?wnych posi?kw cz?owieka w najstarszych ?rd?ach historii. Najbardziej pierwotn? form? chleba s? placki z m?ki i ?ruty pieczone w popiele, na rozgrzanych kamieniach, w p?niejszych czasach tak?e na rusztach i blachach. Innym rodzajem chleba by?y suche placki staro?ytnych Izraelitw (maca).


1 kg m?ki ( ja daj? orkiszow? ale mo?na zwyk?? )
1 litr wody ( 4 szklanki )
5 dkg dro?d?y ?wie?ych ( p? paczki )
1 ?y?ka sto?owa soli
1 p?aska ?y?ka sto?owa cukru

====
1 paczka s?onecznik ?uskanego
1-2 szklanki otr?bw pszennych
Mo?na doda? dyni? lub inne bakalie

Czas przygotowania: 1 godz. 30 min


Sposób przygotowania

Sprawdzone przepisy na chleb - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarnePrzepis dosta?em od marynarzy p?ywaj?cych w Polskiej ?egludze Morskiej.

M?k? ( jak zawsze ) napowietrzy? czyli przesia? przez co? nawet o wi?kszych oczkach.
Dro?d?e rozpu?ci? w szklance s?abo letniej wody razem z cukrem.
Doda? do m?ki razem z trzema pozosta?ymi szklankami letniej wody oraz z sol?.
Wymiesza? wszystko do jednolitej konsystencji razem ze s?onecznikiem i otr?bami.

Prze?o?y? do foremek ( b?dzie tego oko?o 2 foremki 30 centymetrowe ) do 3/4 pojemno?ci i postawi? na garnku z gor?c? wod?. Przykry? ?ciereczk? i pozostawi? na oko?o 10-20 min.

Delikatnie ( ale naprawd? delikatnie ) przenie?? do piekarnika wcze?niej rozgrzanego to temperatury 100 st. C na 10 minut. Po 10 minutach zwi?kszy? temp. do 180 stopni i piec 1 godz. i 10 min.

Teraz bardzo wa?ne !! Po upieczeniu przenie?? chleb w foremce do plastikowej reklamwki i pozostawi? do ca?kowitego wystudzenia.
Ja k?ad? gor?ce foremki na wi?kszej metalowej blaszce. Naci?gam na to du?? reklamwk? i podwi?zuj? j? od do?u.

Chleb b?dzie zjadliwy nawet po tygodniu !!

CHLEB ORKISZOWY

Przepis sprawdzony.
Dodawa?em te? suszone ?liwki, orzechy w?oskie, skrk? pomara?czow? ( mo?na kombinowa? !).

NAPISZCIE W KOMENTARZU CZY WAM SMAKOWA? !


Przepis polecany przez Amiro.pl

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
Chleb Kapita?ski Amiro Chleb Kapita?ski Amiro Chleb Kapita?ski Amiro Chleb Kapita?ski Amiro
Komentarze (6):

Nawet dobry Dodany przez: xxx (12-9-2017)

Pierwszy raz chleb mi wyszed?. Dodany przez: Bika (21-2-2013)

Dodany przez: Beata (18-9-2012)

Dodany przez: Irena (21-1-2012)

M?? wczoraj zrobi? i wyszed? dobry. Dodany przez: Joanna (12-12-2011)

Bardzo dobry chleb wychodzi. Robi? ju? czwarty raz ! Dodany przez: Anna (20-8-2011)

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Piątek 03 grudnia 2021
Imieniny Hilarego, Franciszki, Ksawery
336 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.31/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.3/5 (167 głosów oddany-e)

Porada

"Dziczyzna wymaga skruszenia. Obecnie zamraża się po prostu mięso w zamrażarce na 7-10 dni. Po odmrożeniu jest ono wystarczająco kruche."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Placuszki Amiro Proste ?azanki z grzybami MAKARON Z SZYNK? Kopytka podstawowe Racuchy

Tagi:
- Licznik - 021408

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!