Aktualnie jest 466 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Cukier Wanilinowy Waniliowy: Dodał: Amiro | Dnia: 02-2-2012
Jesteś w kategorii: Newsy
Cukier Wanilinowy Waniliowy

Odkładaj na trumnę

Kupując w sklepach cukier waniliowy najczęściej nie zwracamy uwagi na "mały" szczegół ! Gdy doczytamy nazwę ukazuje nam się ZONK. Nasz cukier nazywa się "Cukier Wanilinowy".
A cóż to jest ta wanilina ?

Cukier Wanilinowy



Jak podaje pl.wikipedia.org jest to organiczny związek chemiczny posiadający kilka grup funkcyjnych: aldehydową -CHO, hydroksylową -OH i eterową -O-R. Stanowi jeden ze składników aromatycznych wanilii.
Wanilina otrzymywana jest syntetycznie na dużą skalę i stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako związek zapachowy. U osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych.
W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania waniliny z kału krowiego. Wytwarzanie tego związku tą metodą jest tańsze niż pozyskiwanie go z wanilii[2]. Odkrycie to przyniosło Mayu Yamamoto nagrodę Ig Nobla w roku 2007.

Wanilinę produkuje się za względu na małe koszty trując nas ekstraktem krowiego kału.
Można samemu zrobiś sobie "Cukier Waniliowy". Do słoika włożyć cukier ze świeżo startą wanilią. Po kilku dniach cukier przejdzie aromatem waniliowym.

Źródło: wikipedia
Pomysł artykułu: Pani Ania

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (1):

faktycznie sprawidziłam w sklepie i nie mogę uwieżyć. Dzięki za notkę ! Dodany przez: Beata (18-9-2012)

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Wtorek 17 października 2017
Imieniny Antonii, Ignacego, Wiktora
289 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.13/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.1/5 (75 głosów oddany-e)

Porada

"Mięso należy wyjąć z lodówki przynajmniej na godzinę przed pieczeniem, żeby miało temperaturę pokojową. Jeżeli włożymy je do piekarnika silnie schłodzone - stwardnieje i będzie niesmaczne."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

PEPSI o smaku nienarodzonego dziecka Cukier uzależnia Przygoda w Rosji II Przygoda w Rosji I Pij Mleko

Tagi:
- Licznik - 004878

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!