Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Zamrażanie - Mrożonki: Dodał: Amiro | Dnia: 01-4-2011
Jesteś w kategorii: Miary, wagi i porady
Zamrażanie - Mrożonki

Mrożenie jest najlepszą metodą przechowywania owoców, pozwala bowiem zachować prawie niezmieniony smak i duże wartości odżywcze. Żeby się za bardzo nie rozwodzić nad zaletami i wadami podaję kilka tabelek z informacjami przydatnymi nam czyli kuchcikom







Rodzaje produktuOkres przechowywania z miesiącach
Mięsa
- wołowe 6-8
- wieprzowe (chucie) 5-6
- wieprzowe (tłuste)4-5
- baranina6-8
- cielęcina5-6
- dziczyzna6-8
- mielone3-4
podrobydo 4
słonina (nie wędzona)do 3
kiełbasa do gotowania i do smażenia4-6
kury i kurczaki7-9
indyk7-9
kaczka4-6
dzikie ptactwo7-9
pstrąg2-4
lin2-3
karp1-2
filety z ryb2-4

Mięso wołowe powinno "dojrzeć" leżąc w chłodziarce 1 - 4 dni w zależności od temperatury po czym następnie należy je umyć po uprzednim usunięciu kości i poporcjować.

Mięso mielone zaraz po zmieleniu bez przypraw i soli.

Kiełbasę opakować nawet jak jest we flaku.

Drób oskubany, wypatroszony i dokładnie umyty łożyć do pojemnika ( jeśli nie porcjujemy ) lub zapakować w folię.

Ryby bez łusek i wypatroszone. można też zamrozić gotowe do spożycia.



Poniższa tabela odnosi się do warzyw, których przygotowanie do zamrożenia wymaga (oprócz pomidorów i ogórków) tzw. blanszowania. Zabieg ten polega na włożeniu do wrzątku oczyszczonego i umytego warzywa na czas (licząc od ponownego zagotowania) na ogół od 2 do 3 min., choć są wyjątki. Warzywo po ostudzeniu w zimnej wodzie i odsączeniu (nie należy osuszać) trzeba natychmiast pakować i zamrażać. Aby zapobiec utracie soli mineralnych, kolejne porcje należy blanszować w tej samej wodzie i również nie zmieniać wody użytej do chłodzenia.

brokułyobciąć stwardniałe łodygi, główkę podzielić na różyczki
3 min.- / 6 m-cy
brukselkawybrać drobne, zamknięte główki, dla wyrównania czasu gotowania naciąć lekko przy ogonku
3 min.3 dni/12 m-cy
fasolka szparagowaprzygotować jak do gotowania; małe strąki mrozić w całości, duże pokrojone
2 3 min.3 tyg. /12 m-cy
frytkipo usmażeniu i wystudzeniu zamrażać

6 m-cy
groszek cukrowyzielony, nieprzejrzały, świeżo zdjęty wyłuskać
1-2 min.6 m-cy/12 m-cy
kalafiorwybierać zwarte sztuki; małe o średn. do 15 cm można zamrozić w całości, większe dzielić na części
o średn ok. 5 cm; do blanszowania przygotować wodę z kwaskiem cytrynowym (0,2 g na 1 litr wody)
3 min.-/6m-cy
kapustaprzygotować jak do spożycia
3 min.3m-ce/12m-cy
marchewoskrobane większe pokroić, małe można mrozić w całości
4 min.12 m-cy/12 m-cy
mieszanka warzywnaprzygotować poszczególne gatunki, blanszować osobno, sporządzić dowolną mieszankę

-/6m-cy
paprykauwaga: traci kolor przy blanszowaniu
3 min.3m-ce/12m-cy
pomidoryuwaga: nie blanszować; można też zamrozić pure z drobnych owoców

6 m-cy
szparagiłodyżkę obrać z włókien, pociąć na kawałki; czas blanszowania stosowny do grubości
2-4 min.-/6m-cy
zieleniny aromatycznekoper, nać selera, kolendry, i pietruszki dobrze wypłukać, pokroić jak do spożycia.
2 min.-/6 m-cy



Mrożenie jest najlepszą metodą przechowywania owoców, pozwala bowiem zachować prawie niezmieniony smak i duże wartości odżywcze. Wybierając owoce do zamrożenia trzeba zwrócić szczególnie uwagę na to, aby były dojrzałe, całe, bez robaków, zebrane najlepiej w porze suchej i słonecznej. Gdy już będą starannie przebrane, co należy uczynić jak najszybciej, koniecznie trzeba je umyć. Wyjątek stanowią maliny: jeśli jednak istnieje choćby cień podejrzenia, że były spryskiwane środkami ochrony roślin, trzeba owoce włożyć do sita i obficie spłukać bieżącą wodą, po czym - jeśli są zarobaczone, a tak jest najczęściej - należy je rozłożyć na pergaminie i można być przekonanym, że po upływie godziny "lokatorzy" je opuszczą. Właśnie maliny, a także truskawki, w wyniku procesu zamrażania tracą strukturę, lecz zachowują smak i zapach. Inne, o małej zawartości kwasu - np. brzoskwinie, gruszki łatwo się utleniają, tracąc przy tym jasną barwę. Można tego uniknąć blanszując takie owoce lub spryskując je kwaskiem cytrynowym o dużym stężeniu (rozpuszczonym w niewielkiej ilości wody) albo kwasek dodać do syropu z cukru. Zamrożone owoce, niezależnie od sposobu ich przygotowania, można przechowywać w temperaturze -18°C do 12 miesięcy. Sposoby przygotowania owoców do mrożenia zawiera tabela.


agrestNależy wybrać owoce mniej dojrzałe i po oczyszczeniu z łodyżek i pozostałości kwiatowych, zapakowane w pojemniczki czy torebki foliowe, zamrozić
brzoskwinieOwoce dobrze dojrzałe sparzyć wrzątkiem, zdjqć z nich skórkę, przepołowić, wyjąć pestkę; zalać syropem z dodatkiem kwasku cytrynowego
i w nim zamrozić; czynności przygotowawcze trzeba wykonać szybko, aby miąższ nie przebarwił się
czarne jagodyZamrażają sie bardzo łatwo zarówno bez żadnych dodatków, jak i w syropie
czereśnie i wiśnieDo zamrażania najlepiej nadają się ciemne odmiany; należy wyjąć pestki, a wyciśnięty przy tym sok użyć do sporządzenia gęstego syropu
z cukru i w nim zamrozić owoce
gruszkiDojrzałe, zwarte owoce obrać, oczyścić z pestek, pokrojone w ćwiartki lub przepołowione można zblanszować (1 min.),
albo tylko zalać gęstym syropem z cukru z dodatkiem kwasku cytrynowego
jabłkowa pulpaOwoce obrać, oczyścić z pestek i łusek komory nasiennej; gotować w jak najmniejszej ilości wody (może być z dodatkiem cukru)
dopóki nie zmiękną; po ostudzeniu włożyć do pojemniczków lub woreczków nie napełniając ich całkowicie
jabłkowy przecierOwoce umyć (nie obierać), pokroić na ćwiartki odrzucając pestki; gotować w jak najmniejszej ilości wody; po zmięknięciu przetrzeć;
trochę osłodzić, pakować jak pulpę
jeżynyPrzebrać, opłukać na sicie, odsączyć, przesypać cukrem (10 dag na 50 dag owoców), lub zalać gęstym syropem z cukru
malinyNajlepiej wybrać owoce, których nie trzeba myć, przebrać szczególnie uważając aby nie pozostawić zgniecionych owoców
mrozić można same, posypane cukrem lub w syropie
moreleWycierać czystą ścierką, przepołowić, usunąć pestkę i zamrozić w gęstym syropie z cukru z dodatkiem kwasku cytrynowego,-
można też zamrażać bez skórki, którą łatwo się usuwa, po sparzeniu owocu wrzątkiem
porzeczki czarne bez cukruOczyścić z szypułek i pogniecionych, czy uschniętych owoców opłukać na sicie, osaczyć jeśli są przeznaczone na kompoty lub dżemy - zamrażać
śliwkiNie przejrzałe opłukać mrozić z pestkami lub bez w gęstym syropie z cukru.
truskawkiJak maliny korzystnie wpływa na nie zalanie syropem z cukru na dwie godziny przed zamrożeniem



Na koniec parę uwag tyczących przygotowania mrożonek do spożycia. Mięsa, z drobiem i wędlinami włącznie, należy przed spożyciem rozmrozić w chłodziarce. Warzywa, jeśli są przeznaczone do gotowania potraw, nie należy rozmrażać przed użyciem, a wkładać do osolonego wrzątku; jeśli zaś są przeznaczone do spożycia na surowo - rozmrażać w chłodziarce. Jedynie pomidory i ogórki należy rozmrażać w zamkniętym pojemniku w pokojowej temperaturze. Czas gotowania zamrożonych warzyw nie przekracza połowy, a nawet jednej trzeciej czasu gotowania warzyw świeżych.
Owoce przed spożyciem na surowo rozmrażać w chłodziarce, z wyjątkiem truskawek i malin, które lepiej rozmrażać w zamkniętych pojemnikach w temperaturze pokojowej.

Wojciech Brodnicki

Modyfikacja Amiro.pl

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Piątek 19 stycznia 2018
Imieniny Erwiny, Henryka, Mariusza
18 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.35/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.3/5 (49 głosów oddany-e)

Porada

"Ryby przeznaczone do gotowania (galarety) wkładamy zawsze do wrzącego wywaru i po zagotowaniu zmniejszamy wrzenie do minimum."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

PEKLOWANIE MIĘSA Wędzenie mięs - Przygotowanie Przechowywanie Wędzenie ryb

Tagi:
- Licznik - 006983

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!