Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
PEKLOWANIE MIĘSA: Dodał: Amiro | Dnia: 01-4-2011
Jesteś w kategorii: Miary, wagi i porady
PEKLOWANIE MIĘSA

Sprawdzone przepisy na peklowanie mięsa - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneUtrwalanie mięsa i produktów mięsnych przy pomocy soli było metodą powszechnie stosowaną do czasu wprowadzenia metod opartych na obniżaniu temperatury mięsa. Metoda solenia polegająca na stosowaniu samej soli uległa modyfikacjom i obecnie używana jest do utrwalania określonych rodzajów produktów mięsnych przy pomocy roztworów zawierających oprócz soli: azotyny, cukier, kwas L-askorbinowy oraz inne składniki.W wyniku peklowania uzyskuje się mięso o charakterystycznej różowej barwie utrzymującej się po ugotowaniu. Tę zmianę barwy powoduje saletra, którą naciera się mięso. Spełnia ona jednocześnie bardzo ważną rolę: skutecznie hamuje rozwój chorobotwórczych bakterii laseczki jadu kiełbasianego i drobnoustrojów gnilnych. W celu polepszenia smakowitości mięsa i produktów mięsnych stosuje się również różnego rodzaju przyprawy, które zawierają różnorodne związki bakteriostatyczne, jednak w stężeniach nieznacznie wpływających na trwałość mięsa. Mięso o masie 6 kg trzeba peklować około 14 dni i raz dziennie powinno się je obracać. Do sporządzenia zalewy należy używać składników w proporcjach odpowiadających masie mięsa. Mięso po okresie leżakowania gotuje się w dużej ilości osolonej wody lub wędzi w wędzarni.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Środa 25 kwietnia 2018
Imieniny Jarosława, Marka, Wiki
114 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.35/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.4/5 (62 głosów oddany-e)

Porada

"Przypalony sos z pieczeni można uratować, dodając do niego ziemniak pokrojony w plasterki."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Wędzenie ryb Wędzenie mięs - Przygotowanie Przechowywanie Zamrażanie - Mrożonki

Tagi:
- Licznik - 006293

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!