Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Świąteczna kompozycja herbaty i piernika od POSTI: Dodał: Gastrosfera | Dnia: 09-11-2011
Jesteś w kategorii: Desery
Świąteczna kompozycja herbaty i piernika od POSTI
Składniki

- 3 szklanki mąki,
- ¾ szklanki cukru,
- 1 szklanka naparu z jednej czubatej łyżeczki herbaty liściastej Ceylon POSTI,
- 350 g miodu wielokwiatowego,
- ¾ szklanki oleju,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- ulubione przyprawy korzenne (cynamon, imbir, goździki).

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miski i dodać kolejno cukier, ostudzony napar herbaciany, miód, olej i dokładnie wymieszać.
Do powstałej masy wbić jajka, dodać przyprawy korzenne, sól oraz sodę i wszystko dokładnie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Ciasto należy piec około 1 – 1,5 godziny (pod koniec pieczenia sprawdzić konsystencję ciasta drewnianym patyczkiem).
Najlepiej podawać z filiżanką herbaty Ceylon POSTI.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:
Świąteczna kompozycja herbaty i piernika od POSTI
Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Poniedziałek 21 października 2019
Imieniny Celiny, Hilarego, Janusza
293 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.16/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.2/5 (64 głosów oddany-e)

Porada

"Podczas gotowania galarety z ryby można na samym końcu wlać surowe białko z jaja. Należy wtedy szybko 'ubić jajko' trzepaczką a następnie przedzecić wszystko przez bawełniany ręcznik. Galareta będzie klarowna!!"
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Kawa parzona po turecku Deser serowy z wiśniami Gruszki z miodem WAFLE NADZIEWANE Czekoladowy duet

Tagi:
- Licznik - 004773

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!