Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Krówki domowej produkcji : Dodał: Amiro | Dnia: 20-3-2011
Jesteś w kategorii: Desery
Krówki domowej produkcji
Składniki

1 szklanka cukru
szklanka słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania

Przepisy na krówki - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneGłównymi i najważniejszymi składnikami krówek są: słodka śmietana (może być skondensowane mleko) i cukier. Śmietankę należy uprzednio przegotować. Jeśli się nie zważy", dodajemy cukier w proporcji: 1 szklanka cukru na szklankę śmietanki.

Gotowanie trwa dość długo, lecz jeśli użyjemy wysokiego garnka aluminiowego i postawimy go na małym ogniu, na płytce azbestowej, można na jakiś czas zająć się czymś innym czasem tylko zaglądając, czy wrzenie nie jest zbyt intensywne i jaka jest gęstość gotującej się masy. Jeśli będzie już przypominać konsystencją gęstą śmietanę, a kolor stanie się lekko brązowy, dodajemy szczyptę cukru wanilinowego oraz łyżeczkę masła, zwiększamy płomieni przez 5-10 minut intensywnie mieszamy drewnianą łyżką, czekając, by masa jeszcze bardziej zgęstniała. Kiedy masa zgęstnieje jeszcze bardziej, wylewamy ją na płytki talerz lub tackę (byle nie plastykową) i po ostygnięciu kroimy ostrym nożem na kwadraciki. Jeśli masa ostygnie, a nie zgęstnieje, trzeba ją ponownie włożyć do garnka i zagotować jeszcze raz. Natomiast jeśli stanie się odwrotnie, tzn. masa zgęstnieje tak bardzo, że trudno coś z nią zrobić wlewamy trochę mleka lub śmietanki, stawiamy na ogniu i jeszcze raz zagotowujemy.

Produkt kaloryczny ..... ale dobry !

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (1):

Bardzo lubię te cukierki a szczególnie te jakie są miękkawe jak karmelek. Chociaż czasami mam chęć na te bardziej chrupiące i łamliwe. Dziękuję za nowy pomysł na ich zrobienie, na pewno ten też wypróbuję. Obecnie robiłam już kilka w ten sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-slodycze-krowki/ też są niezłe ale wypróbuje teraz przepis z tej strony, wydaje się że mogą być jeszcze lepsze. Dodany przez: Anetka (21-1-2016)

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Poniedziałek 18 czerwca 2018
Imieniny Elżbiety, Marka, Pauli
168 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.10/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.1/5 (51 głosów oddany-e)

Porada

"Podczas gotowania galarety z ryby można na samym końcu wlać surowe białko z jaja. Należy wtedy szybko 'ubić jajko' trzepaczką a następnie przedzecić wszystko przez bawełniany ręcznik. Galareta będzie klarowna!!"
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Czekolada z orzechami i żurawiną Deser serowy z wiśniami KREM MROŻONY Z MALIN Świąteczna kompozycja herbaty i piernika od POSTI KOKTAJL MLECZNO CYTRYNOWY

Tagi:
- Licznik - 003708

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!