Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Tort pomarańczowy: Dodał: Amiro | Dnia: 30-3-2011
Jesteś w kategorii: Ciasta
Tort pomarańczowy
Składniki

Ciasto:
5 jajek
17 dag cukru
8,5 dag mąki
8,5 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
5 łyżek margaryny
szczypta soli
sok z 4 pomarańczy
4 łyżki likieru pomarańczowego

Nadzienie:
2 1 łyżeczki żelatyny
4 żółtka
10 dag cukru
2 szklanki mleka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
500 ml śmietany kremówki
10 dag płatków migdałowych i 5 dag wiórków czekoladowych do dekoracji.

Sposób przygotowania

Przepisy na ciasta - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneFormę o śr. 24 cm wysmarować 1 łyżką tłuszczu i oprószyć mąką. Jajka, cukier i szczyptę soli ubić na krem. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i stopioną margarynę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy i piec przez 10 minut w temp. 200oC, po czym zmniejszyć temp. Do 180 C i piec dalej 20 minut. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Żółtka ubić z cukrem. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i szczyptą soli, dodać do żółtek. Krem podgrzewać mieszając (nie gotować!). Dodać żelatynę, wymieszać, schłodzić. Śmietanę ubić i połączyć z kremem. Biszkopt przekroić na 2-3 części, skropić sokiem zmieszanym z likierem. Przełożyć kremem. Wierzch i boki tortu posmarować kremem, obsypać płatkami i wiórkami. Wstawić do lodówki na 2h.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Poniedziałek 10 grudnia 2018
Imieniny Danieli, Bohdana, Julii
343 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.5/5 (38 głosów oddany-e)

Porada

"Mąkę należy zawsze przed użuciem napowietrzyć. I wcale nie musi to być drobne sitko. Można użyć nawet druszlaka o grubszych oczkach."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Barszcz wigilijny Tort makowo jabłkowy Sernik na biszkopcie PIERNIK Bakalie z owocami

Tagi:
- Licznik - 003926

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!