Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Tort jabłkowy z borówkami: Dodał: Amiro | Dnia: 30-3-2011
Jesteś w kategorii: Ciasta
Tort jabłkowy z borówkami
Składniki

5 kwaśnych jabłek (ok. 75 dag)
2 niepełne szklanki mąki (30 dag)
ponad 1 kostki masła (ok. 18 dag)
3 szklanki cukru (18 dag)
3 jajka
1 cytryna
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki borówek świeżych lub ze słoika
2 łyżki konfitury morelowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz i mąka do formy

Sposób przygotowania

Przepisy na ciasta - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneUmyć 3 jabłka, wykroić środki i pokroić na plasterki. Sparzyć wrzątkiem cytrynę, osuszyć, otrzeć skórkę na tarce. Sok wycisnąć, skropić plasterki jabłek. Utrzeć tłuszcz z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Podczas ucierania wbijać kolejno jajka. Umyć pozostałe jabłka, obrać ze skórki, utrzeć, dodać do masy. Następnie zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do utartej masy, starannie wymieszać. Tortownicę (śr. 26 cm) nasmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Napełnić ciastem, udekorować borówkami i plasterkami jabłek. Piec ok. 60-70 minut w temp. 175oC. Gotowe ciasto posmarować podgrzaną konfiturą, dobrze ostudzić.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Środa 18 lipca 2018
Imieniny Kamila, Karoliny, Roberta
198 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.41/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.4/5 (37 głosów oddany-e)

Porada

"Ziarna jałowca należy dodawać do dziczyzny z dużym umiarem, gdyż mogą zdominować jej smak i zepsuć całą potrawę. Dotyczy to także innych przypraw."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

CHRUŚCIKI PO STAROPOLSKU FAWORKI Gofry cynamonowe Kokosowy Raj Sernik oszczędny Lekka tarta z jabłkami

Tagi:
- Licznik - 003182

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!