Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
STRUCLA Z MAKIEM: Dodał: Amiro | Dnia: 30-3-2011
Jesteś w kategorii: Ciasta
STRUCLA Z MAKIEM
Składniki

Ciasto
10 g suszonych drożdży
20 g świeżych drożdży
40 dag mąki
trochę soli
5 dag cukru
1/8 litra mleka
2 jajka
8 dag roztopionej margaryny
starta skórka z jednej cytryny

Nadzienie
20 dag utartego maku
10 dag cukru
10 g cukru waniliowego
2 łyżki miodu
trochę cynamonu
starta skórka z jednej cytryny
5 dag rodzynek
50 ml mleka

Sposób przygotowania

Sprawdzone przepisy na ciasta - Kuchnia Polska - Przepisy KulinarneSuszone drożdże i jedną łyżeczkę cukru wsypać do 5 łyżek mleka i postawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Mąkę przesiać do rondla, dosypać soli, dodać pozostałe składniki i drożdże. Dobrze wymieszać i ucierać aż do pojawienia się pęcherzyków. Ciasto przykryć i postawić w ciepłym miejscu na 50 minut. Kiedy odpowiednio wyrośnie, przełożyć na stolnicę posypaną mąką i starannie rozwałkować do grubości 0,5 cm. Posmarować nadzieniem, zwinąć, położyć na natłuszczonej blasze i odstawić jeszcze na 10 minut. Posmarować jajkiem i piec w piekarniku 40 minut w temperaturze 220 stopni.

Przygotowanie nadzienia:
wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, miód, cynamon i startą skórkę z cytryny z gorącym mlekiem. Dołączyć rodzynki. Ostudzonym nadzieniem napełnić struclę.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Wtorek 18 czerwca 2019
Imieniny Elżbiety, Marka, Pauli
168 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 1.91/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 1.9/5 (33 głosów oddany-e)

Porada

"Pieczeń nie straci miękkości, jeśli po wyłączeniu dopływu ciepła pozostawimy ją jeszcze przez 10 min w uchylonym piekarniku (soki rozejdą się równomiernie wewnątrz pieczeni)."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Sernik oszczędny ŚLIWKI W CIEŚCIE TORT KRUCHY Z MASĄ OWOCOWĄ KLUSECZKI PTYSIOWE Tort czekoladowy z jeżynami

Tagi:
- Licznik - 003402

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!