Aktualnie jest 474 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
PLACEK DROŻDŻOWY ZE ŚLIWKAMI: Dodał: Amiro | Dnia: 31-3-2011
Jesteś w kategorii: Ciasta
PLACEK DROŻDŻOWY ZE ŚLIWKAMI
Składniki

3 szklanki mąki (50 dag)
5 dag drożdży
15 dag masła tub margaryny
4 żółtka
3/4 - 1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1 kg śliwek
1/2 szklanki cukru pudru
masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania

Sprawdzone przepisy na ciasta - Kuchnia Polska - Przepisy Kulinarne
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, rozprowadzić kilkoma łyżkami letniego mleka, dodać trochę mąki, wymieszać i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoją swoją objętość, dodać przesianą pozostałą mąkę, żółtka, mleko, cukier (żółtka można utrzeć z cukrem), 1 opakowanie cukru waniliowego, stopione letnie masło i szczyptę soli. Wyrobić dokładnie drewnianą łyżką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Blachę wysmarować masłem i uformować na niej placek.
Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować, przekrawając każdą na pół. Przygotowane owoce ułożyć ściśle obok siebie na powierzchni placka, skórką do spodu. Pozostawić do wyrośnięcia, następnie upiec. Upieczony placek posypać przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Po wystygnięciu pokrajać na porcje. Podawać z ubitą śmietaną.
Zamiast świeżych śliwek można wykorzystać suszone tub mrożone morele jagody itp.

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Piątek 17 sierpnia 2018
Imieniny Anity, Elizy, Mirona
228 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 1.79/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 1.8/5 (38 głosów oddany-e)

Porada

"Duże ptaki (bażant) należy posmarować grubą warstwą gęsiego smalcu. Mięso po upieczeniu nie będzie suche i wiórowate."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

MARMUREK Pączki serowe Anielskie Sernik na biszkopcie Gofry BABA PUCHOWA

Tagi:
- Licznik - 003143

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!